IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия затяга мерките за сигурност

Със законови промени се планира да се ускори депортацията на опасни лица и да се регламентира пребиваването на чужденци, на които им е отказано убежище

18:58 | 10.08.16 г.
<p>
	При стрелба в търговски център в Мюнхен загинаха 9 души, а около 20 бяха ранени. Преди това млад афганистанец нападна хора във влак, а след стрелбата сириец се самовзриви в района на музикален фестивал в Ансбах. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

При стрелба в търговски център в Мюнхен загинаха 9 души, а около 20 бяха ранени. Преди това млад афганистанец нападна хора във влак, а след стрелбата сириец се самовзриви в района на музикален фестивал в Ансбах. Снимка: архив, Ройтерс

Германия е решила да затегне мерките за сигурност след серията терористични атентати през юли, съобщават германските медии, цитирани от Ройтерс. Законовите промени ще бъдат представени утре от министъра на вътрешните работи Томас де Мезиер.

Промените ще дават възможност и за по-бърза депортация на чужденци, посочва пресата в най-голямата европейска икономика. Плановете се те да бъдат приети в сегашния законодателен период, т.е. най-вероятно ще влязат в сила преди изборите през 2017 г.

Освен ускоряване на депортацията на чужди граждани - криминално проявени лица, законовите промени ще дават възможност от страната да бъдат извеждани и лица, които застрашават публичната безопасност, пише Bild.

С новото законодателство ще се регламентира и за какъв период от време имигрантите, на които им е отказано убежище, ще могат да пребивават в страната. Текстовете ще позволяват и лекари да нарушават изискването за конфиденциалност на информация за пациенти и да уведомяват властите при съмнения за планирани престъпления.

През миналата година Германия прие повече от 1 млн. имигранти и бежанци, повечето от които бягат от конфликтите в Близкия изток, Афганистан и Африка. Серията атаки през юли засилиха опасенията на много от германците, че се увеличава заплахата от терористични ислямистки атаки, отбелязва информационната агенция.

Вътрешните министри на всички германски провинции поискаха наскоро от централното правителство подобряване на сигурността в страната. Те предоставиха на Берлин списък с общо 27 искания, сред които наемането на още 15 хил. полицаи до 2020 г. и засилване на видео наблюдението на обществени места и в транспортните хъбове.

Министрите настояват и за въвеждане на пълна забрана за покриване на лицата на жените, както и отмяна на регламента за двойното гражданство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още