IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след референдума във Великобритания разговорите за Brexit буксуват

Сигурно е, че ще напуснем ЕС, увери Найджъл Фараж от UKIP своите колеги в Европейския парламент

13:24 | 14.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преговорите за Brexit не могат да започнат три години след откриването на дебата - година след референдума за членството в Европейския съюз (ЕС) във Великобритания и три месеца, след като британският премиерТереза Мей подаде официално заявление за желанието на страната да напусне общността.

Това коментира лидерът на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстад, който е главният преговарящ на Европейския парламент по темата за Brexit, по време на дебати в Европейския парламент (ЕП).

Той отчете един положителен ефект от изборите във Великобритания в началото на месеца - излизането на националистическата партия UKIP от британския парламент.

Верхофстад посочи още, че все още не е ясно дали ще има ново правителство, нито дали то ще има обща позиция по отношение на излизането на Острова от ЕС.

Според Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия (ЕНП), изборите във Великобритания са довели до хаос и дезориентация, въпреки че очакванията са били те да доведат до стабилност и ясна ориентация. Той обаче подчерта, че младите хора на Острова са показали, че са "за" Европа и няма мнозинство за "твърд Brexit".

Ги Верхофстад е категоричен, че Лондон дължи отговор на ЕС дали има готовност да защитава правата на европейците, да не бъде изграждана твърда граница между двете Ирландии, както и дали Великобритания има намерение да напусне единния пазар и митническия съюз.

Той припомни и думите на френския президент Еманюел Макрон, който посочи, че ако Великобритания размисли, ще има пред себе си "отворена врата". За Верхофстад "не всяка врата е една и съща" и новата ще бъде без отстъпки.

Сигурно е, че ще напуснем ЕС, заяви категорично Найджъл Фараж от UKIP пред своите колеги в ЕП. Той посочи, че заради забавянето британският премиер е в много трудна позиция, а процесът се усложнява още повече, защото самата Тереза Мей никога не е вярвала в Brexit.

По време на дискусията европейските депутати препоръчаха на Европейската комисия Brexit да провокира по-активни дискусии за реформите в общността.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер не пожела да вземе думата за обобщение на дебатите. 

Процедурата за излизането на Великобритания от ЕС ще бъде дискутирана от лидерите на ЕС по време на срещата им в Брюксел през следващата седмица. Другите теми са свързани с миграционната политика, сигурността и общата отбрана на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
ACA
преди 6 години
Ще трябва да почакаме представителите от Индия, Пакистан и Бангладеш да се размножат още малко и да достигнат мнозинство на парламентарните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още