IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката фондова борса остава затворена тази седмица

Решението кога и при какви условия ще отворят отново пазарите в Гърция е отложено за следващата седмица, твърди източник

21:12 | 23.07.15 г.
Гръцката фондова борса остава затворена тази седмица

Гръцкото правителство удължи затварянето на финансовите си пазари поне до понеделник, докато се подготвя за среща с кредиторите си за старт на преговорите за трета спасителна програма, предаде Bloomberg.

Решението кога и при какви условия ще отворят отново пазарите в Гърция е отложено за следващата седмица, е заявил представител на правителството пред репортери в четвъртък, като е пожелал да остане анонимен.

Фондовата борса в Атина, както и многостранна платформа за търговия и електронен вторичен пазар за облигации са затворени от 29 юни, когато правителството наложи капиталов контрол и въведе банкова ваканция в банката.

Служебните лица в Гърция, от които зависи отварянето на борсата, трябва да решат дали да изключат инвеститорите от капиталовия контрол и да рискуват още средства да изтекат от страната, или да предпазят оскъдната ликвидност и да останат изолирани от глобалните пазари.

Международният компилатор на борсови индекси MSCI Inc. обмисля дали да не понижи страната, а в петък FTSE предстои да реши дали да запази гръцките ценни книжа в глобалните си индекси.

Гърция се опитва да се завърне към нормалното си функциониране, като предстои стартът на преговорите за нова спасителна програма. Първите представители на кредиторите трябва да пристигнат в Атина в петък, а във Франкфурт предстои среща на гръцките банкери с представители на Единния надзорен механизъм.

Темата за Гърция може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още