IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият бизнес: Ципрас се нуждае от по-компетентни експерти в правителството си

Само така той ще привлече повече инвестиции в страната и ще постави икономиката на по-солидна основа, коментира индустрията

14:28 | 04.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас отчаяно се нуждае от по-компетентни експерти в администрацията си, за да привлече повече инвестиции в страната и да постави икономиката на по-солидна основа, заяви ръководителят на основната гръцка бизнес група, цитиран от Bloomberg.

Теодор Фесас, председател на базираната в Атина Федерация на предприятията, каза, че повечето гръцки министри трябва да бъдат сменени от хора с технически познания и способности за реформи. Иначе, заяви той, Гърция ще изпита сериозни трудности с прилагането на реформите, нужни в рамките на международната спасителна програма за 86 млрд. евро, и за възстановяване на икономическия растеж.

„Нито идеологията, нито опитът на хората в това правителство ще помогне за този преход“, заяви Фесас в интервю в четвъртък в Брюксел. „Определено са нужни малко свежи идеи и свежи хора на много решаващи позиции“.

Коментарите подчертават постоянните съмнения в Гърция и чужбина за това дали партията СИРИЗА на Ципрас е захвърлила достатъчно много от комунистическите си корени и е придобила управленски умения, за да изведе страната обратно към просперитет. Избраният за пръв път за премиер на страната през януари 2015 г. Ципрас стигна до безизходица с кредиторите миналата година, която почти изкара страната от еврозоната, преди той да промени курса, приемайки исканията за бюджетни икономии и спечелвайки повторните избори през септември.

Гръцката икономика, която излезе от 6-годишен спад през 2014 г. при управлението на министър-председателя Антонис Самарас, се сви през 2015 г., а Европейският съюз прогнозира, че ще се свие и през тази година. Самарас, който Ципрас отстрани на изборите преди 14 месеца, бе обещал на чуждите инвеститори да ги посрещне с „червен килим“.

Фесас заяви, че макар че Ципрас наскоро обяви Гърция „отворена за бизнес до известна степен“, действията на представителите ѝ изпращат различно послание, което заплашва да задържи далече новите инвеститори и да обезкуражи съществуващите. Той се аргументира с последните неуспехи за базираната във Ванкувър Eldorado Gold Corp., която планираше да разработва мина в северна Гърция – проект за стотици милиони евро, който гръцкият енергиен министър възпрепятства от съображения за околната среда.

„Това е дългосрочен инвеститор в Гърция“, казва Фесас. „Вредите са много по-големи“.

През януари Eldorado Gold заяви, че спира проекта заради отношението на правителството – съобщение, което доведе до най-големия дневен спад на цената на акциите на компанията от декември 2008 г.

Доклад на Световната банка, публикуван през октомври, постави Гърция на 60-то място сред 189 страни за най-добра среда за правене на бизнес, изоставайки след всички страни от ЕС с изключение на Люксембург и Малта. Последният доклад на Световния икономически форум от Женева пък поставя Гърция на 81-во място сред 140 страни по конкурентоспособност, представяйки се най-зле сред всички страни от ЕС.

Гръцката икономика има и положителни страни от гледна точка на туризма, инвестициите в индустрии, като земеделие, и политическа стабилност, казва Фесас. В резултат на това нови избори не биха били решение за Гърция, която трябва да продължи с промените на икономическата политика, искани от кредиторите като условие за още плащания по спасителната програма, твърди Фесас.

„Смяната на правителства на всеки шест месеца създава много нестабилност и несигурност“, казва той. „Прилагането на реформите и на програмата за корекции е основното предизвикателство напред. Докато те наемат и поставят на водещи позиции хора, които знаят как да премине това прилагане, няма да имат сериозни проблеми“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още