IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК одобри специфичен данъчен режим за ТАР, предложен от гръцките власти

Брюксел не изглежда благосклонен към нов газопровод по дъното на Черно море, през Гърция до Италия

14:59 | 03.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
ЕК одобри специфичен данъчен режим за ТАР, предложен от гръцките власти

Европейската комисия определи, че ключово споразумение между акционерите в Трансадриатическия газопровод (TAP) и гръцкото правителство е в съзвучие с европейските правила, съобщават от Брюксел. Газопроводът трябва да пренася природен газ от Каспийско море до Европа и е част от Южния газов коридор.

Според заключенията проектът ще подобри сигурността на енергийните доставки и ще разнообрази източниците на суровина на Стария континент без да нарушава конкуренцията на единни пазар.

Гръцките власти предложиха специфичен данъчен режим на проектната компания за срок от 25 години, от началото на търговските операции. Според анализите това може да даде икономически предимство на компанията и затова беше анализирано от ЕК като държавна помощ.

TAP е ключов проект и в енергийната стратегия на ЕС, припомни комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Одобрението на споразумението между инвеститорите и гръцките власти за изграждането му е важна крачка за изпълнението на Южния газов коридор, допълни той.

"Инвестиционните инициативи, предложени от гръцкото правителство, са ограничени да най-необходимото за реализацията на проекта и не нарушават правилата за държавната помощ", коментира комисарят по въпросите на конкуренцията в ЕС Маргрете Вестегер.

Акционери в TAP са няколко големи енергийни компании - ВР, азербайджанската Socar и Snam притежават по 20% в проектната компания, която ще изгради газопровода. 19% държи Fluxys, 16% - Enagas и 5% - Axpo.

Очакванията са, че инвестициите за изграждането на газопровода, който минава през територията на Гърция и Албания, по дъното на Адриатическо море до бреговете на Италия, ще бъдат в размер на 5,6 млрд. евро за следващите пет години. 2,3 млрд. евро от тях ще бъдат за гръцкия участък на проекта.

Междувременно Шефчовчович коментира и плановете за възраждане на ITGI - интерконекторната газова връзка между Турция, Гърция и Италия.

Един от източниците на суровина за нея може да се окаже "газопровод по дъното на Черно море", за изграждането на който беше подписан Меморандум в Рим през миналата седмица. Участници в проекта са руската "Газпром" и консорциума Poseidon, в който участват италианската Edison и гръцката държавна газова компания DEPA. 

Меморандумът е само една декларация, заявена позиция, каза Шефчович, цитиран от грацкото издание "Катимерини". "Запазваме си правото да анализираме ефективността на проекта", допълни още той. От неговите думи става ясно още, че ЕК не е благосклонна към проекта, за който мнозина коментираха, че ще възроди идеята за "Южен поток", и няма да отпусне финансови средства за инфраструктурата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още