IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ще използва и армията за справяне с бежанската криза

С ново звено Атина ще опита да отговори и на бежанския натиск, и на критиките, че не успява да опази границите на Шенген

14:35 | 03.02.16 г.
Гърция ще използва и армията за справяне с бежанската криза

Ново звено ще подкрепи усилията на гръцките власти за справяне с бежанската криза, съобщи военният министър на Гърция Панос Каменос, цитиран от "Катимерини". Начело на структурата ще застане висш военен чиновник, а централата му ще се помещава в Министерството на отбраната.

Очакванията са новото звено да заработи от 15 февруари и да бъде в координация с Министерството на миграцията, гръцката полиция и бреговата охрана, както и с неправителствени организации, работещи с мигрантите.

С включването на военните Атина ще се опита да отговори на бежанския натиск и критиките, които получава, че не успява да се справи с опазването на границите на Шенген.

Целта на структурата е да подобри работата с мигрантите по отношение на трансфера им от островите към вътрешността на страната, създаването на горещите точки, в които се регистрират влизащите мигранти, както и по отношение на доставките на храни и медикаменти.

Каменос обяви и плановете на правителството за намаляване на мигрантския натиск по островите - пристигащите от Турция бежанци ще бъдат трансферирани в приемни центрове в рамките на до 24 часа. В центровете в Атина и Солун бежанците ще могат да остават за не повече от 72 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още