IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите по-благосклонни към Гърция при добро управление на бежанския поток

62 хил. мигранти са пристигнали в страната само през януари

15:40 | 02.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел и Алексис Ципрас често водят дълги разговори преди заседанията на европейските лидери. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел и Алексис Ципрас често водят дълги разговори преди заседанията на европейските лидери. Снимка: Ройтерс

По-добро управление на бежанската криза ще направи кредиторите на Гърция по-благосклонни при прегледа на изпълнението на третия спасителен пакет, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Според тях канцлерът на Германия Ангела Меркел вече е намекнала на премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас за тази вероятност. За целта Атина трябва да ускори работата по изграждането на центровете за бежанци по островите. Правителството обеща изграждането на т.нар. „горещи точки“, в които се регистрират бежанците, на пет острова, но до момента функционира само един – на о. Лесбос.

Гръцкото издание посочва още, че лидерите на ЕС се опитват да ограничат бежанската вълна под натиска на общественото недоволство в собствените им страни.

До края на седмицата пък ще се проведе и официална среща между Меркел и Ципрас по време на донорска конференция за Сирия в Лондон. Очакванията са основната тема на разговорите между двамата да бъде именно бежанската криза. Има индикации, че е възможна и среща в по-голям формат – с участието и на премиера на Турция Ахмет Давутоглу, както и представители на Австрия и Холандия.

В последните седмици Атина получава сериозни критики относно невъзможността да охранява външните за Шенген граници и все по-явно се чуват искания за замразяване на членството на страната в зоната за свободно придвижване. Европейската комисия подготвя доклад, в който са описани сериозните пропуски на Гърция при регистрацията на бежанците.

Гръцкото правителство вече отговори на тези критики с коментар, че заключенията се базират на проверка, направена през ноември 2015 година. Оттогава досега обаче ситуацията се е подобрила, категорични са властите.

Подкрепа на Гърция оказа и комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, който обясни, че въпросът за замразяване на членството на която и да е държава в Шенген не е повдиган и не е дискутиран.

Междувременно от Международната организация по миграция съобщиха, че повече от 62 хил. мигранти са влезли в Гърция само през януари. В края на миналия месец ООН прогнозира, че през 2016 година убежище в Европа ще потърсят още към 1 млн. души

Повече за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още