IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция заплашва да блокира Римската декларация

Атина няма да подкрепи текстове за защита на европейските принципи, докато е притисната да ги нарушава от МВФ

19:09 | 21.03.17 г.
<p>
	&quot;Бедните гласуват с НЕ&quot;, гласи надпис на стена на пощенски клон в Атина. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

"Бедните гласуват с НЕ", гласи надпис на стена на пощенски клон в Атина. Снимка: Ройтерс

Гърция заплашва да блокира Римската декларация, ако кредиторите продължават да бавят споразумението на втория преглед на спасителната програма, съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници в правителството.

На 25 март лидерите на Европейския съюц (ЕС) ще се съберат в италианската столица, за да отбележат 60-та годишнина от създаването на общността. Очакванията са срещата да приключи с обща декларация, в която ще има намек и за бъдещето развитие на ЕС и плановете, вписани в Бялата книга на Жан-Клод Юнкер.

Проект на тази декларация вече изтече в медиите преди дни. В него се посочват демократичните принципи и ценности, на които се основава развитието на ЕС.

В Атина чакат да видят дали в декларацията ще присъства и призив за защитата на правата на работещите и на базата на това ще откажат да поставят подписа си под текста с мотива, че са притискани от Международния валутен фонд (МВФ) да нарушават тези принципи.

Гръцкото правителство и представителите на кредиторите продължават да преговарят по втория преглед на програмата, като и двете страни съобщават за постигнат напредък. Продължават обаче разногласията в ключови области. Според гръцките медии става въпрос за очакваните от кредиторите реформи в трудовия сектор, социалната сфера и енергетиката.

След срещата на Еврогрупата стана ясно, че новият краен срок за постигане на споразумение е 7 април, когато е следващото заседание на финансовите министри на държавите от еврозоната. Дотогава двете страни ще водят преговори на различни нива в Брюксел, като е възможно и да бъде потърсено политическо съгласие по някои от казусите.

Източници на Ana Mpa твърдят, че финансовият министър Евклид Цакалотос и зам.-министрите на финансите и на труда и социалната политика ще останат в европейската столица, за да преговарят с институциите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още