IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И европейски граждани ще бъдат проверявани при влизане и излизане от ЕС

Не е време за некоординирани дейности за бежанската криза, смята комисарят по миграцията Димитриос Аврамопулос

18:30 | 25.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
И европейски граждани ще бъдат проверявани при влизане и излизане от ЕС

Съветът на министрите по правосъдие и вътрешен ред от ЕС одобри мерки за затягане на граничния контрол в общността, които включват систематични проверки по всички външни граници и за европейски граждани. Проверките в няколко бази данни, сред които и на Шенген, ще бъдат и на влизане, и на излизане от ЕС.

Това става ясно от думите на комисаря по въпросите на миграцията Димитриос Аврамопулос след заседанието.

Съветът ще започне преговори с Европейския парламент по промените, веднага след като институцията приема своята официална позиция по казуса, допълват от Съвета в прессъобщение.

Целта на новите мерки е борба с тероризма и защитата на европейските граждани, коментира холандският министър на миграцията Клаас Дейкхоф. Те бяха представени от ЕК през декември 2015 година. 

По време на заседанието на министрите е бил дискутиран и миграционният натиск върху общността. Според Аврамопулос ситуацията е критична, но "не можем да се справяме с едностранни, двустранни или тристранни действия". "Не е време за некоординирани дейности", допълни той.

Комисарят е категоричен и че не може да бъде ограничен броят на търсещите убежище, защото това противоречи на европейските и международните правила.

Проблемът с бежанската криза ще бъде дискутиран на среща между лидерите на ЕС и представители на Турция, насрочена за 7 март.

До дни започва и мисията на НАТО в Егейско море, допълва още Greek Reporter. Корабите на Алианса няма да спират плавателни съдове с бежанци, но в случай на спасени бежанци, те ще бъдат връщани обратно в Турция. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допълни, че мисията на организацията е проучвателна и цели да намали нелегалния трафик на имигранти към Европа през Егейско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 11.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още