IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли връзка между бюджетните дефицити, растежа и безработицата?

Като обща тенденция в страните с по-високи дефицити в ЕС наблюдаваме и по-голяма безработица

22:06 | 11.10.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Има ли връзка между бюджетните дефицити или излишъци, генерирани от дадена страна, и растежа на икономиката ѝ и процента на безработица? И ако има такава връзка каква е тя? Този въпрос занимава икономисти от различни школи и течения и е една от основните теми, пораждаща спорове, пише сайтът на Bloomberg TV Bulgaria.

По последни данни от терминала на Bloomberg страните с най-голям бюджетен излишък като процент спрямо нивото на БВП в Европа са Норвегия (10,8%), Турция (1,5%), Исландия (1,2%) и Люксембург (1,2%). Данните за първите 3 страни са актуални към края на 2014 г., а за Люксембург – към края на 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
А, не бе, няма никаква връзка. За каква връзка говорите, това не е вярно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Една учителка в България прави еднакво БВП по реални единици на измерване - еднакъв продукт - реално, спрямо една учителка в Германия, но по номинален БВП, тук учителката прави 6 000 лева БВП, а там учителката прави 60 000 лева. В Германия работят 1400 часа годишно и 30% от заетите работят на половин ден, а в България се работи над 2000 часа и 0.5% работят на половин ден, и ако там се трудеха като тук, те щяха да имат 50% безработица. Ако в България се трудиха като заетите в Германия, то тук щеше да има излишни места за още толкова заети като сега. Тоест Българя има по-голяма икономика от нужното, но има ниски заплати и много се работи. И при гърците е така. Гърците работят над 2000 часа годишно, българите и те, гърците малко повче, а немците 1400 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
То се гледа спадът и растежът на безработицата, и на растежът, и в никакъв слчай не се гледат държави с излишък. Маниполативно, и подло е, тъпци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Не :-D хахаХеле пък между безработицата и популистите :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още