IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландците са най-силно засегнати от финансовата криза в еврозоната

Печеливши от икономическия срив между 2009 и 2013 г. са германците и холандците

16:30 | 20.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирландците са изгубили повече средства от населението на която и да е друга държава от еврозоната вследствие на финансовата криза. Най-големите печеливши пък са германците и холандците, показват данни на Европейската централна банка, цитирани от Ройтерс.

В анализа на годините между 2009 и 2013 г. експертите от ЕЦБ стигат до извода, че загубите на глава от населението в Ирландия възлизат на 18 000 евро, в Гърция – на 17 000 евро, а в Испания – на 13 000 евро заради срива на имотния пазар и в трите държави.

За сравнение, в Холандия и Германия богатството на глава от населението е нараснало съответно с 33 000 и 19 000 евро, което може до някъде да се обясни с увеличените инвестиции през периода 2009 – 2013 г. 

Данните не обхващат икономическото разведряване в Испания и Ирландия, което се наблюдаваше неотдавна, и илюстрират големите различия между държавите във валутния съюз, отбелязва Ройтерс.

По този начин ЕЦБ на практика признава за съществуването на такава пропаст, макар че централната банка няма кой знае какви механизми за влияние в този случай, посочва агенцията. Програмата й за количествени облекчения е разпределена между държавите в зависимост от тяхната големина, а не според нуждите.

Редица експерти дълго време настояваха за система от финансови трансфери от по-богатите към по-бедните държави, която да изглади дисбалансите между стабилните икономики като Германия и страни като Испания например.

Властите в Берлин обаче се опасяват, че така разходите ще станат неуправляеми и че трансферите ще обезкуражат страните, склонни към харчене, да се реформират. Затова Германия отхвърля подобни предложения.

Отделни данни на ЕЦБ до началото на тази година обаче показват, че ситуацията в по-слабите икономики постепенно започва да се подобрява. В почти всички държави в еврозоната се наблюдава ръст на доходите с изключение на Кипър например, където няма промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още