IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия очаква растеж от 4,2% през тази година заради Brexit

Страната планира "устойчив на Brexit" бюджет за 2017 г., включително с намаляване на данъците

19:50 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ирландия представи днес бюджета си за 2017 година, надграждащ икономическото възстановяване в страната с увеличение на разходите и орязване на данъците на обща стойност 1,3 милиарда евро, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Очаква се за трета поредна година ирландската икономика да нарасне по-бързо от всяка друга в ЕС, но тя е и най-уязвима към решението на Великобритания да напусне блока, което вече доведе до понижаване на прогнозите за растежа за 2016 и 2017 година., пише БТА.

Финансовият министър Майкъл Нунан, цитиран от АП, заяви, че очаква растеж от 4,2 процента тази година и по-скромните 3,5 процента догодина заради отрицателното въздействие от Brexit.

Великобритания е водещ износен пазар за Ирландия, но слабостта на лирата оскъпява деноминираните в евро ирландски продукти на британския пазар.

Бюджетът включва намаляване на подоходния данък за по-нископлатените работници, повишаване с 10 евроцента на минималната надница до 9,25 евро на час, както и планове за създаване на национален спестовен фонд срещу бъдещи икономически шокове.

Предвижда се и грант в размер до 20 000 евро за онези, които за първи път си купуват жилище в новопостроена сграда, макар някои да се опасяват, че това ще тласне нагоре цените на имотите, посочва Ройтерс.

Нунан се ангажира да намали държавния дълг по-бързо, отколкото изискват правилата на ЕС. Той си е поставил нова цел от 45 процента от БВП до 2025 г. или по-късно в зависимост от икономическия растеж.

Сред "устойчивите на Brexit" мерки се запазва по-ниската ставка на ДДС за туристическия сектор поради отчетеното забавяне при британските посетители, най-големия пазар за Ирландия. Фермерите, зависими от износния пазар на Великобритания, ще получават заеми с по-ниски разходи и други данъчни преференции.

Данъчни отстъпки ще има и за самонаетите, допълва ДПА.

Министърът на финансите обяви данъчни намаления на обща стойност 500 млн. евро, по-голямата част от които са постигнати чрез понижаване на универсалната социална вноска с 0,5 на сто. Този налог бе въведен през 2010 година, след като икономическата криза принуди Ирландия да поиска международна спасителна помощ от ЕС и Международния валутен фонд.

Държавната пенсия се увеличава с 5 евро седмично.

Разширяват се социалните помощи, обхващайки и самонаетите, предвижда се пакет от мерки, които да помагат на родителите да се върнат към професионалния живот.

Възстановява се в обем 85 процента изплащането на коледен бонус за получаващите социални помощи, които пък стават с 5 евро на седмица повече.

Правителството на малцинството на партия "Фин Гейл" разчита на подкрепата на "Фин Фойл" за приемането на бюджета и увеличаването на пенсиите се оценява като опит на опозиционната партия да привлече гласовете на възрастните граждани, отбелязва ДПА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още