IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Манчестър

Той е бил извършен от мъж, който детонирал взривното устройство и е загинал на място

09:46 | 23.05.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полиция претърсва&nbsp;Manchester Arena след атентата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Полиция претърсва Manchester Arena след атентата. Снимка: Ройтерс

Терористичната организация „Ислямска държава" пое отговорност за терористичното нападение в Манчестър, съобщи иракският интернет портал Ahbar Irak, цитиран от ТАСС.

Междувременно британската полиция заяви, че сред загиналите при експлозията в края на концерт на Ариана Гранде в Manchester Arena  засега 22 души при атентата има деца. Ранени са поне 59 души, показват последните данни, цитирани от Ройтерс. 



Атаката се случи само две и половина седмици преди изборите, които се очаква да се спечелят от партията на министър-председателя Тереза Мей.

Премиерът заяви, че инцидентът се третира като терористична атака, което го прави най-смъртоносната военна атака във Великобритания, откакто четирима британски мюсюлмани убиха 52 души при самоубийствени атентати в транспортната система на Лондон през юли 2005 г.

Атентатът в Манчестър е бил извършен от мъж, който детонирал взривното устройство, което носел със себе си. „На този етап смятаме, че нападението снощи е било извършено от един човек", заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс.

"На първо място трябва да установим дали той е действал сам или е бил част от мрежа", добавил той. Хопкинс потвърди, че нападателят е загинал при експлозията.

„Смятаме, че атентаторът е носел самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство", посочи полицейският началник.

В залата се е състоял концерт на американската певица Ариана Гранде. Присъствали са основно младежи. Свидетел, който е присъствал на концерта, казва пред Ройтерс, че е усетил огромен взрив, когато е напускал залата, последван от крещене и бързане от страна на хиляди хора, които се опитвали да избягат от сградата.

Видеоклип, публикуван в Twitter, показва как фенове, много от тях млади, крещят и бягат от мястото. Десетки родители са побързали да потърсят децата си, да публикуват снимки и да се молят за информация в социалните медии.

Междувременно британският премиер Тереза Мей свиква в 9 ч. местно време в Лондон заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра" заради случилото се в Манчестър. Мей нарече случилото се "ужасен терористичен акт" и каза, че нейните мисли са с жертвите и със семействата на всички пострадали.

Вижте кадри от Манчестър!
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Никой не е очаквал отговорността/и изпълнението/за изззродската терористична атака да бъде поета от монасите от Шао Лин или от Берлинската Филхармония.И докато всички вкупом започват да плюят ммюзлитата /не, че няма защо/е хубаво преди това да си отговориме на въпроса "А КОЙ им позволява такова поведение на ервопейска територия?"И не е ли това нарочно създадено от самите европейски власти?От години континентът се пълни безразборно с мюсюлмани под благовидния предлог на демографската криза/а всъщност такава няма-има неправилна държавна политика и целенасочена дезинформация /,след което им се позволява да правят каквото искат, толерира се търпимост до под границата на малоумието,отявлени радикалисти са под закрилата и охраната на държавите,а масата се залъгва с фрази за мирния ислям,плюшени мечета и лакардии.Истината е следната - в момента,в който ЗАКОНИТЕ започнат да се прилагат както са написани КЪМ ВСИЧКИ,атентатите ще изчезнатДругото е поставяне на обществото в страх и невежество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още