IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания трябва да върне почти 141 млн. евро незаконна държавна помощ

Сумата е отпусната за център за изпитания на високоскоростни влакове в нарушение на европейското законодателство

17:20 | 25.07.16 г.
Испания трябва да върне почти 141 млн. евро незаконна държавна помощ

Европейската комисия (ЕК) нареди днес на Испания да възстанови помощ, отпусната на оператора на железопътната мрежа ADIF, по проект за строителство на изпитателен център в Андалусия, предаде Франс прес.

Комисията е анализирала проекта за високоскоростни железопътни изпитания за влакове със скорост до 520 км/ч "Centro de Ensayos de Alta Tecnologia Ferroviaria – CEATF“. Проектът се намира близо до Малага в Южна Испания. Европейските власти са уведомени за него през септември 2013 г., предава БТА.

Първоначално се е предвиждало Испания да финансира проекта в размер до 358,6 млн. евро. При задълбочено разследване обаче Брюксел е установил, че Мадрид е отпуснал 140,7 млн. евро в нарушение на регулациите за държавната помощ. Сумата трябва да бъде възстановена.

Еврокомисията е на мнение, че проектът не е съвместим с общностните правила за държавните помощи, тъй като не отговаря на реална цел от общ интерес.

Изглежда на пазара няма интерес за разработването на продукти, развиващи такива скорости, които не са жизнеспособни от търговска гледна точка, обяснява ЕК.

Центърът, който е бил само на етап проект, в крайна сметка е трябвало да се използва за изпитания на влакове, достигащи 320-350 км/ч. Такъв вид центрове вече има в ЕС, което прави CEATF излишен.

Комисията е на мнение, че проектът не допринася за устойчивото развитие на провинцията Андалусия, свеждайки се само до създаването на временна заетост при строителния етап.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още