IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер предупреди държавите от ЕС за квотите за мигранти

Ако планът за разселване на бежанци не се спази, това би било началото на края на съюза, споре председателя на ЕК

22:51 | 07.10.16 г. 7
<p>
	Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер предупреди днес страните от Европейския съюз (ЕС), че ако не спазят плана за разселване на мигранти, това би било началото на края на съюза, предаде Франс прес.

През миналата година ЕК представи план за разселване на 160 хил. мигранти от Гърция и Италия в останалите държави членки, предава БТА.

"Някои (страни – б.ред.) не го прилагат", каза Юнкер в реч в Париж. Той подчерта, че "ако определено правило, прието по демократичен път, вече не се спазва от държави членки, това ще е началото на края". 

"Ако всеки път, когато някоя страна, която не е съгласна с дадено решение, организира референдум, за да реши обратното на това, което казват правните норми, няма да можем да управляваме и ръководим ЕС", посочи Юнкер, очевидно критикувайки Унгария.

Председателят на ЕК подчерта, че ЕС е основан върху юридически норми. Изключително ме натъжава да видя, че днес някои страни членки се отличават с това, че вече не спазват европейските закони", добави той.

Миналата неделя Унгария проведе референдум срещу заселването на бежанци, който все пак се оказа невалиден поради слабата активност на гласоподавателите. Във вторник обаче премиерът Виктор Орбан обяви, че ще поиска от парламента да забрани колективното разселване на мигранти в страната. 

Представители на ЕС често напомнят на Унгария, че договореното през миналата година разселване се отнася за всички страни членки на ЕС.

Междувременно стана ясно, че дори и унгарският еврокомисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич също е гласувал против разселването на мигранти в родината му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 3
ratten
преди 7 години
насила май бута да падне "съюза"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Нема ядове, маайната му на съюза ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 7 години
Заселването на преселници е правилно! Първо трябва да устроим етническите българи, които искат да се върнат в родината! Или те трябва да се молят за виза и да доказват българскияси произход, а талибанитеса добре дошли, макар че не спазват никакви правила и закони? Те даже не са мисюлмани, макар, твърдят това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
scott
преди 7 години
ОТКОГА Е НОРМАЛНО ЛУДИ ДА ТЕ УПРАВЛЯВАТ?Ше приветствам план, според който мюсулманите се депортират, унижават и преследват в ХРИСТИАНСКИЯ СВЕТ! АБЕ, ЮНКЕРЧО, УТРЕ ШЕ ПОИСКАШ И МАРСИАНЦИ ДА ЗАСЕЛВАМЕ....нищо че нема. Просто така, биомасата ТРЕБВА ДА СЕ ИЗТЕЗАВА. И КАТ СЕ ГНЕВИ ДА И СЕ ЗАПОВЕДВА НЕЩО ОЩЕ ПО-МАЛОУМНО.....ТИЛИШЕУПРАВЛЯВАШБЕ? Дали си управляваш и оная работа? В смисъл, можеш ли така, поне да не пикаеш накриво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Клати им се стола на тия търтеи и ще започнат да заплашват и да говорят глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Ако всеки път, когато някоя страна, която не е съгласна с дадено решение, организира референдум, за да реши обратното на това, което казват правните норми..."Kои правни норми задължават да заселваме талибанци ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още