IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Преговорите в Женева са последният шанс за обединение на Кипър

Когато става въпрос за мир, този, който не поема рискове, рискува най-много, смята председателят на ЕК

20:36 | 11.01.17 г.
<p>
	Жан-Клод Юнкер. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив Ройтерс

Преговорите в Женева бяха определени от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер като последен шанс за обединението на Кипър, съобщава Ройтерс. Той изрази надежда, че двете страни действително ще постигнат успех.

Юнкер ще води европейската делегация, която ще участва в конференцията в Женева, насрочена за 12 януари. ЕК ще бъде само наблюдател на процеса, коментира преди дни говорител на Комисията.

От десетилетия Кипър е разделен с буферна зона на ООН. Турската част - Севернокипърската турска република, е официално призната единствено от Турция. От началото на седмицата лидерите на двете страни в конфликта водят активни разговори, за да бъдат изчистени разногласията.

"Има риск, но когато става дума за мир, трябва да бъдат поемани рискове. Когато става въпрос за мир, този, който не поема рискове, всъщност рискува най-много", коментира Юнкер  по повод процеса.

Според него времето за обединението на острова е настъпило и лидерите на двете общности вършат много добра работа за това.

Много активна роля в процеса има и Гърция. Премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас е обсъдил ситуацията около преговорите в Женева с Жан-Клод Юнкер, съобщи гръцката информационна агенция Ana Mpa. Ципрас разговаря по темата още и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Каквото и да решат кипърският президент (официално признат от международната общност) Никос Анастисиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Аканджъ, то ще трябва да бъде потвърдено и от Гърция и Турция.

Засега няма потвърждение дали в Женева ще присъстват Ципрас и Ердоган. Гръцките медии коментираха, че ако има положително решение от предварителните разговори и двамата ще пристигнат в швейцарския град. Към момента Гърция и Турция ще бъдат представяни от своите външни министри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още