IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Защо никой не възразява срещу търговското споразумение с Виетнам?

Канадските визи за българи и румънци отпадат само след подписването на CETA, припомни председателят на ЕК

17:49 | 21.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Юнкер: Защо никой не възразява срещу търговското споразумение с Виетнам?

"Никой не възразява, когато преговаряме за търговско споразумение с Виетнам, известна по целия свят, че спазва всички демократични принципи, но когато става дума за Канада, която е абсолютна диктатура, всички се притесняват от нарушаване на човешките права".

Така коментира невъзможността на ЕС да финализира работата по споразумението за свободна търговия с Канада (CETA) председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

В кратко изявление пред журналисти в Брюксел, излъчено във видеосистемата на ЕК, той посочи, че лидерите на общността не са стигнали до решение по споразумението, тъй като белгийския регион Валония все още се противопоставя на подписването на споразумението.

Юнкер коментира, че се надява несъгласията да бъдат изгладени, защото това споразумение е „най-доброто, за което сме преговаряли досега“. Той отчете, че цяла нощ и рано тази сутрин ЕК се е опитвала да намери отговор на опасенията на валонците и споразумението да бъде подписано.

По-рано България и Румъния също бяха против CETA, но проблемът с визите, който и двете страни визираха, е бил решен след преговори с представители на Канада.

Юнкер каза, че от 1 декември 2017 година визовият режим за българските и румънските граждани отпада, но подчерта, че без подписването на CETA визите остават.

„Уверен съм, че от една страна ще имаме споразумение, и на второ място, че нашите български и румънски приятели ще могат да се възползват от правата си, когато влезе в сила“, каза още председателят на ЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 4
pecan
преди 7 години
Не подпийваше ли малко повече и не ни ли убеждаваше същия този Юнкер колко е добре че идват мюслитата в Европа . Има хора които като кажат че нещо е добре за Европа и трябва да направим обратното . Дреме ми за визите за Канада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още