IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: ЕЦБ трябва да изключи като възможност още понижения на лихвите

Люксембургският икономист настоява банката да промени прогнозите си, за да запаси доверието

19:07 | 10.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да изключи като възможност понижаване на лихвените проценти и да промени прогнозите си, за да запази доверието. Това заяви Ив Мерш, който членува в изпълнителния съвет на банката, цитиран от Ройтерс. Изказването му може да е сигнал за разногласия сред централните банкери във Франкфурт, коментира агенцията.

„Допълнителни понижения може да имат неочаквани последици. Във всеки случай реалната икономика е изключително силна, докато инфлацията се повишава до комфортната зона, така че ЕЦБ трябва да модифицира прогнозите незабавно“, каза Мерш. 

Инфлацията расте бързо основно заради по-високите цени на енергията. Някои консервативни икономисти призовават ЕЦБ да свие програмата си за количествени облекчения – мярка, която президентът на институцията Марио Драги последователно отхвърляше.

Мерш се счита за ястреб (привърженик на по-строгата парична политика – бел.ред.) в Управителния съвет на ЕЦБ, където членуват предимно икономисти, които са почитатели на облекченията, коментира Ройтерс. Бившият управител на Централната банка на Люксембург може да дава сигнал за нов етап в дебата за паричната политика, тъй като промяната на прогнозите до голяма степен се смята за сигнал, че облекченията в някакъв момент ще приключат.

„Колко още можем да продължаваме да говорим за още по-ниски лихви като опция в паричната политика?Предвид колко е важна надеждността на една централна банка не трябва да има повече забавяне във вземането на важното решение за постепенни модификации в нашата комуникация“, заяви Мерш.

Прогнозата на банката има за цел да увери пазарите, че политиката й ще остане облекчена още години наред. Очакванията бяха за лихви на сегашните или още по-ниски нива за продължителен период от време, включително след приключване на програмата за изкупуване на облигации.

Все пак Мерш се въздържа да подкрепи край на плана за стимули, каквото е искането на редица „ястреби“ в паричната политика и най-вече на Германия.

През януари инфлацията в еврозоната достигна 1,8% на годишна база. На практика ръстът на потребителските цени достигна целевото ниво на ЕЦБ, но се очаква да се забави заради отслабващия ефект от по-скъпия петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още