IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив Мерш: Прибързано е да се обяви победа над икономическата слабост в еврозоната

Икономистът от ЕЦБ посочва, че ръстът на възнагражденията във валутния съюз все още не е достатъчно бърз, за да генерира инфлационен натиск

16:25 | 06.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все още е прибързано да се обявява победа над икономическата слабост в еврозоната въпреки последните данни, които показаха ускоряване на инфлацията. Това коментира Ив Мерш, който членува в Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от агенция Ройтерс.

„Статистика само за един месец няма да промени позицията ни“, каза Мерш по време на конференция в Париж.

Мерш, който е бивш управител на централна банка в Люксембург и се смята за привърженик на по-строгата парична политика, посочва, че заплатите в еврозоната не растат достатъчно бързо, за да генерират инфлационен натиск.

Според последните данни на Евростат инфлацията на годишна база през декември се ускорява до 1,1%. Това обаче остава далеч под целевото ниво от 2 на сто.

Следващата седмица ще излезе стенограмата от последното заседание на ЕЦБ. През декември банката реши да удължи програмата си за количествени улеснения до края на 2017 г. От април обаче месечният обем на изкупуваните активи се понижава от 80 млрд. до 60 млрд. евро.

В протокола на срещата може да се видят сигнали за това какви са намеренията на централните банкери във Франкфурт, както и дали са били единодушни в решението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
"Икономическото доверие в еврозоната е на най-високото си ниво от март 2011 г.Потребителите не са обезпокоени от предстоящите парламентарни и президентски избори в Холандия, Франция и Германия"Все ми се струва че статиите в Енвестора са като сватбарски изстрели у въздуха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още