IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кална битка от първата секунда

Двамата френски кандидат-президенти Еманюел Макрон и Марин льо Пен не дебатираха по същество, а изпаднаха във взаимни нападки

10:28 | 04.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Историческа конфронтация", "Борба между два свята", "Майка на всички дебати". Френският медиен интерес към телевизионния дебат между Марин льо Пен и Еманюел Макрон вдигна много високо летвата – очакваше се това да е противопоставянето на два модела на обществото. „Става дума за не по-малко от битка за политическата система на Франция", написа френският всекидневник Le Parisien преди вербалния дуел.

Нивото на кандидат-президентския дебат обаче въобще не отговори на очакванията за качествен дебат, предава DPA.

Едва четири дни преди балотажа на 7 май почти не се стигна до спор за проекти и програми. Продължилият повече от два часа дебат между лидера на движението En Marche и кандидата на Националния фронт вместо това се превърна в дива шумна кавга, повлияна от демагогия, обиди и взаимни обвинения.

В преобладаващата част от времето двамата кандидати си разменяха тежки обиди, а водещите стояха объркани. Именно льо Пен, която според допитванията изостава с 19 пункта от съперника си центрист, зададе злостния тон на продължилия два часа и половина сблъсък в опит да убеди няколко милиона зрители да изберат нея.

Тя влезе в конфронтация от първата секунда. На въпроса „Какво е Вашето впечатление от кампанията?" тя реагира инстинктивно с отровна тирада: „Г-н Макрон е кандидатът на неконтролираната глобализация, кандидат на несигурността, на социалната бруталност, на войната на всички срещу всички, на икономическите опустошения, причинени от големите компании, на разлагането на Франция от големите икономически интереси".

След това разговорът продължи в същия дух. Двама говореха яростно един на друг, прекъсваха се, заплашваха с юмруци и сочеха с пръст, докато водещите на дебатите гледаха смутени и безпомощни. Това беше показно за ожесточена словесна битка, но и ярка демонстрация на две радикално различни виждания за Франция, между които французите ще трябва да избират на втория тур в неделя, подчертава американският ежедневник New York Times.

И льо Пен, и Макрон преминаха в атака при заключителните президентски дебати, отбелязва и британският Telegraph, цитиран от БТА. Макрон обвини опонента си, че иска да въвлече Франция в гражданска война. 

Според допитване след дебатите ясен победител е именно той, когото 63 процента от запитаните преценяват като по-убедителния от двамата, допълва Telegraph.

Телевизионните дебати между двамата финалисти във президентските избори във Франция бяха небивало брутални и смущаващи, отбелязва и френският печат три дни преди балотажа. „Неудобно е да определяме като дебат снощната ръкопашна схватка", коментира авторът на уводни статии в изданието Figaro Пол-Анри дю Лембер. "Брутален и ожесточен дебат от началото до края", обобщава на своя сайт и Le Monde.    

Още видеа може да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 12
khao
преди 6 години
няма значение кой ще спечели, важното е накрая Русия да бъде унищожена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Ми то и тука е същото я се пробвай да станеш президент и да имаш народната подкрепа тогава цялата властова машина ше те смаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Г-н Макрон е кандидатът на неконтролираната глобализация, кандидат на несигурността, на социалната бруталност, на войната на всички срещу всички, на икономическите опустошения, причинени от големите компании, на разлагането на Франция от големите икономически интереси".По точно от това , здраве...кална била битката , какво цветя ли да му поднася на педеррунгела ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 6 години
... тоест тези избори са абсолютно НЕЛЕГИТИМНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
Императорът
преди 6 години
Тия "допитвания" доколко са реални - видяхме и в САЩ - нали и там Полуживата печелеше категорически?Смелата френска лидерка я съветвам едно: ако не победи в неделя, да поиска касиране на изборите заради престъпното поведение на гееподобният късак - оланд. Това което направи той: действащ президент да призовава към мобилизиране на ДЪРЖАВНИТЕ институции срещу единия кандидат и в помощ на другият, е директно вмешателство в изборите и тотално унищожаване на демокрацията !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още