IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън на следващата сутрин - разводът за Brexit се заплита

Ако Великобритания гласува излизане от ЕС, страните членки ще имат две години за договаряне на условията

21:51 | 02.03.16 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Дейвид Камерън. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дейвид Камерън. Снимка: архив Ройтерс

Ако британците гласуват за излизане от Европейския съюз (ЕС) на референдума на 23 юни, министър-председателят Дейвид Камерън на практика може да връчи лично документите за развод на останалите лидери от ЕС на следващата сутрин в Брюксел, коментира Алистър Макдоналдс за Ройтерс, цитиран от БТА.

Още не е ясно как точно той ще подреди графика си при положение, че е насрочил гласуването в първия ден от редовната лятна среща на върха на ЕС. Оттам нататък процесът на Brexit само ще става по-объркан, докато крайно упоритите европейски лидери се спазарят за евентуалната безпрецедентна раздяла, която може да приключи след години.

Член 50 от Договора за ЕС позволява на дадена държава да напусне и определя срок от две години, в които да бъдат договорени условията. Ако до средата на 2018 г. Великобритания не се е споразумяла по въпроси като условията за търговия или статута на пребиваващите в нея чужденци, нейното членство просто ще приключи, освен ако тя и останалите 27 държави от ЕС не договорят удължаване.

Правителството на Камерън обаче каза тази седмица, че пренаписването на британските закони след Brexit и предоговарянето на отношенията в търговията и други области може да отнеме десетилетие, тъй като ЕС ще е разединен от други кризи и огорчен от отхвърлянето на членството на Великобритания.

Никой няма ясна представа как ще се развият събитията, щом гласуването приключи в 22 ч. (21 ч. по Гринуич) в четвъртък, 23 юни. Първите екзитполове ще оповестят решението точно когато лидерите от ЕС приключват в Брюксел вечерята си по средата на своята двудневна среща.

Ако Камерън остане в Лондон за резултата, както очакват някои британски служители, той ще отлети на следващата сутрин или тържествуващ, или разгромен и изправен пред евентуален край на своята кариера и предстоящи преговори за излизане от блока.

Той - или неговият наследник, ще трябва да свикне със своето отсъствие от срещите на върха в четвъртък, на които може да делегира гласа си на някой съюзник, евентуално Ирландия или Холандия. Щом съобщи, че напуска, Великобритания ще бъде изключена от обсъжданията в ЕС за подхода към този процес.

Камерън, който агитира за оставане въз основа на пакет от реформи, които договори преди 10 дни, каза, че няма да се бави да уведоми Брюксел, ако британците гласуват за напускане. Не е ясно обаче дали той ще може или би направил официално това на следващия ден.

Последна актуализация: 15:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Ами да бехме си седели свободни под благодатната сянка на падишаха , а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
abdul
преди 8 години
Той го е казал човека: "тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби"И тогава. И сега.Какво да му празнуваме на това? Че нямаме управленци тук по тези земи ли? Ха..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Е как да стане тая работа ...нали ше се засегне някой като се каже в прав текстза Руско турската освободителна война и турското робство !Всичките *** начело с маранди и производните му ше се оскърбят жестоко !Пък и за Бойчо няма да е добре щот тъй е против спуснатата му линия !Ама маината им ...честит празник , българи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Цялата тема за Брексита е пълна пародия за УК вътрешна употеба1. Торите с обещанието за референдум взеха инициативата от Фараж който с анти евро реторика за излизане от ЕУ набираше голяма сила и го сринаха на изборите2.Договориха с ЕУ някакви неща за парлама които явно нищо не променят и които никой май не е виждал черно на бяло какво пише в тях.3. Камерън обира лаврите като Тачър преди 30 години как пак е успял пак да изклати ЕУ за да получи по добри условия 4. Всичко си е по стару муНай големият майтап обаче ще бъде ако тези дето ще гласуват верно си поверват и гласуват за излизане и се окаже че не могат да манипулират вота - тогава почва голямото шоу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
Повод за много не-лицеприятни заключения е обстоятелството, че редакцията не счита за нужно да отбележи и поздрави читателите си с националния празник. Честит 3-и март на всички съфорумци !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
lozkhris
преди 8 години
По-вероятно е да се използва лесният вариант - фалшифициране на изборите. И да, Кралството НЯМА да излезне от ЕС...Всичко е ала-бала and much Ado for nothing...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
lozkhris
преди 8 години
Е то не е необходимо да си екстрасенс , че да предскажеш кризите в ЕС и това, че тепърва започват... МИналата година на територията на ЕС влезнаха над 1 милион ***. Тази година се очакват поне още толкова. Нима това не е криза и основа за още кризи?! Икономиката на Съюза е пълен шит, политиката е в тотален колапс, производство няма...Какво му е трудното да се предвидят бъдещи кризи?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Споко, англичаните няма да излязат от ЕС. Най вероятно (не съм пророк) отново ще видим едни хубави 55% за оставане както при референдума за излизане на Шотландия от власта на короната. Тогава тактиката на противниците на напускането използваха СТРАХА от последиците на напускането. Сега вероятно ще се използва същото. Дори тези разсъждения - какво правим на другия ден след развода са част от тази стратегия на страха.Но пък от друга страна ако английският елит и монахията са преценили, че губат влиянието си в ЕС и стават все по-зависими от решенията на бюрократи, неизбрани от никого, може и да направят така, че тези 55% да са за напускането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
аре бе тея кво играят тука Робинята Изаура кво се мотат ако тва онова, кат не им изнася аре махайте се да ги е.ба у р.ъбовете ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
"...тъй като ЕС ще е разединен от други кризи и огорчен от отхвърлянето на членството на Великобритания."Я виж ти ...тия едва ли не са сигурни ,че ще ги молим на колене със сълзи на очи да не си отиват !*** off !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още