IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев преговаря за внос на електричество от Русия

Украйна изпадна в сериозна криза след като бяха прекратени доставките на въглища от Донбаския регион

13:43 | 08.12.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Киев преговаря за внос на електричество от Русия

Украйна и Русия са на финалната права за подписване на споразумение за внос на 1,5 гигавата електроенергия, съобщи украинският енергиен министър Владимир Демчишин, цитиран от „Коммерсант“.

Украйна е изправена пред сериозен дефицит на електрическа енергия заради намалените доставки на въглища, свързано основно с военните действия в Донбаския район. Така много топлоцентрали в страната не работят, а инцидент спря и един от блоковете на АЕЦ "Запорожие"

Руското издание припомня, че в средата на ноември президентът Порошенко е проучил възможности за внос на електричество, а в края на миналия месец енергийното министерство на страната е разрешило на местни компании внос на електричество от Русия.

Припомняме, че в края на миналата седмица Украйна плати 378 млн. долара на „Газпром“ и се очаква от днес (8 декември) да започне да получава природен газ от Русия, макар и предварителните заявления да бяха, че първите заявки за газ ще бъдат направени едва през 2015 година.

Въглищната криза обаче явно принуди правителството да направи по-ранна поръчка за „синьо“ гориво. Реално Украйна няма да може да  изкара зимата без руските доставки на природен газ, макар и реверсивната връзка на Украйна със Словакия работи на пълна мощност, а и Киев може да използва газ от газохранилищата, пише още „Коммерсант“.

Данните на руското издание са, че от средата на октомври количествата газ в хранилищата в страната намалява значително – от 16,7 млрд. куб. метра до 13,3 млрд. куб. метра. От тях собственост на „Нафтогаз“ са 7,8 млрд. куб. метра, а останалото са запаси на частни компании. 4 млрд. куб. метра пък са блокирани като буфер в хранилищата.

„Наложи се да купим газ от „Газпром“ заради включването на газо-мазутните блокове на топлоцентрали, което се наложи заради катастрофалния дефицит на въглища“, потвърждава и съпредседателят на украинския Фонд за енергийни стратегии Дмитрий Марунич. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
" И сега в руските им АЕЦ няма кой да бачка, щото нали "москали на ножи" ама ония с ножа от аец не разбират. И затва аварии ще има. Дано не гръмне нещо."Предполагам, че визираш аварията в Запорожката АЕЦ, която се оказа доста сериозна и уж не е в реактора, ама май е баш там. И клюката говори, че от лятото вече зареждали с американско гориво, което не било много подходящо за руските реактори и се чакали и други такива аварии или сериозо намаляване на мощността на реакторите...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
- Алло, слава Украине, это ЖЭК?- Героям слава, да, это ЖЭК.- У нас в квартире очень холодно, слава Украине, когда будет тепло?- Летом! Героям слава.*(ЖЭК - Жилищно-эксплуатационная контора - Образован для обслуживания серии типовых домов государственного жилого фонда СССР.. В настоящее время, помимо основного значения, аббревиатура ЖЭК зачастую используются в разговорной речи для обозначения любых Управляющих компаний (УК) в сфере ЖКХ в Российской Федерации и Украине)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
Не е баш - от тези 1.5ГВт, 400МВт са за Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Еми от кой да искат, като нямат изградена инфраструктура на запад? Тока още не го прекарват по вай-фая. Нито пък го возят сгъстен в бутилки. За разлика от газа, който обаче пак от руснаците го поръчха. Що не им го доставиха от верния им съюзник УСА - загадка. И сега в руските им АЕЦ няма кой да бачка, щото нали "москали на ножи" ама ония с ножа от аец не разбират. И затва аварии ще има. Дано не гръмне нещо.Гледам назначават разни чуждестранни агенти за министри. Щото ония с ножовете и за министри не стават. Иначе са за независимост - слава украiне!Аз ко съм на руснаците, ще приложа същия метод който американците им прилагат - пълна изолация и в очакване народа сам да смени режима. Затва ни ток, ни газ ни въглища. Само поставка на оръжие и военни експерти. И така до контрареволюция. Кавото почукало, такова се обадило. Не е ли така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 1
Forester
преди 9 години
Все още се чудя българските или украйнските политици са най-тъпите/корумпираните в Европа -:). Едно е сигурно - и двете политически класи са за Сибир с еднопосочен билет. Май е време да им им го резервираме!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
"Часът на истината" наближава.Има поговорка,че-" съседите ще ти помогнат ако си в беда".По-близо са и от най-добрите ти приятели.(не се карай със съседа си.не знаеш кога ще "опреш" до него)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
hagan
преди 9 години
сега гадните путинисти ще се окаже че продават скъп и некачествен ток а добрите съюзници САЩ и Полша не им дават никакъв :)Лесно се пали една Война много трудно се гаси съсипаха живота на едно поколение великите западни сили и русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
абитуриент
преди 9 години
ква стана ТЯ ......?????!!!!!!.....пак от РУСНАЦИТЕ........!!!!?????.....европа е МАЩЕХА.........нищо няма да получат от нея.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 2
Бате Пешо
преди 9 години
Алоооооооооуууууууу хохълите искайте ток и газ от Европа и САЩ.Или поне да ви ги плащат.Руснаците са лоши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 2
varna333
преди 9 години
Странно защо БАНДЕРОСИТЕ не се обърнат към Европа за електричество и газ??? Нали Европа шушу -мушу щеше да ги взема за съюзник европеци щяха да стават ааа господа еврогеици виждате ли къде е истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още