IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите неглижират липсата на решение за Гърция

В Атина обаче липсата на споразумение може да бъде възприета като предателство, пише в анализ Politico

12:33 | 23.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Липсата на решение за споразумението по втория преглед на спасителната програма за Гърция се неглижира от представителите на повечето институции, отпуснали кредити на страната. Това пише в коментар европейското издание Politico.

Късно снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум посочи, че позициите на двете страни са съвсем близки и изрази своята увереност, че те ще се споразумеят на следващото заседание, насрочено за 15 юни.

„На този етап няма обща позиция относно това какво може да бъде направено и какво някои от нас очакват да бъде направено“, каза още холандският финансов министър.

Колкото и позитивни да са очакванията за следващата среща на Еврогрупата, Гърция няма да получи нов финансов транш без споразумение с кредиторите. Атина има да плаща 7,4 млрд. евро по стари задължения през юли.

Всъщност нещата тръгнаха зле за Гърция още преди началото на заседанието на Еврогрупата, посочва още Politico. Всичко започна с изявленията на германския финансов министър Волфганг Шойбле, който отказа да се съобрази с призива на своя колега в германското правителство Зигмар Габриел, който отговаря за външните отношения на Германия. Габриел коментира, че е необходимо облекчаване на гръцките дългове.

При пристигането си в Брюксел почти всички финансови министри коментираха, че в днешните разговори ще стане въпрос и за дълговете на южната ни съседка.

Без решение в тази насока под въпрос се поставя и участието на Международния валутен фонд (МВФ) в спасителната програма на Гърция. А доста от държавите в еврозоната, включително и Германия, са поставили като условие участието на Фонда при одобрението на третата спасителна програма за Гърция.

Освен че настоява за облекчаване на дълга, включително и с опрощаване на част от него, базираната във Вашингтон организация не приема и прогнозите за развитието на гръцката икономика, определяйки ги като прекалено амбициозни.

Липсата на решение може да се възприеме зле в Атина и правителството да се почувства предадено от своите европейски партньори, отбелязва още Politico. Засега гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос изразява своята увереност, че разговорите са просто забавени с три седмици. 

Вижте и коментара по темата на журналиста от БНР Лъчезар Вълев в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още