IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите се завръщат в Атина в търсене на споразумение

Търси се балансирано решение, което да е в интерес за всички страни, казва комисарят по въпросите на икономиката Пиер Московиси

16:33 | 27.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на кредиторите на Гърция се завръщат днес и утре в страната в търсене на споразумение по прегледа на изпълнението на третата спасителна програма за страната. В това увери говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас по време на обедния брифинг в Брюксел.

Той посочи още, че ЕК работи с останалите партньори в споразумението за намиране на решение, което ще бъде от интерес за всички страни.

Междувременно комисарят по икономическите и финансовите въпроси на ЕС Пиер Московиси посочи в изявление за Ana Mpa, че се търси „балансирано“ решение на този втори преглед за спасителната програма на страната.

„Данните показват, че Гърция се справя добре в последните месеци. Растежът се завърна през 2016 година и очакванията са за значително преизпълнение на фискалните цели“, казва той и допълва, че Гърция ще успее да се справи с поставената цел за бюджетен излишък от 3,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2018 година.

Кредиторите на Гърция имат различни позиции именно по изпълнението на фискалните цели. Според Международния валутен фонд (МВФ) те са неизпълними, а дълговете са неустойчиви. За европейските институции обаче Атина ще съумее да спази договореното в спасителната програма през лятото на 2015 година и не е необходимо опрощаване на дългове.

В края на миналата седмица и агенцията за кредитен рейтинг Fitch потвърди, че Гърция се придържа към записаното в спасителната програма, допълва Ройтерс. Това даде основание на агенцията да потвърди рейтинга на южната ни съседка – ССС.

От Fitch предупреждават, че доверието в банковата система на Гърция остава крехко.

Агенцията обаче има по-позитивни очаквания за ръста на гръцката икономика през тази и следващата година. Според данните на Fitch през тази година увеличението на БВП на страната ще бъде в рамките на 2,5%, спрямо предишните 1,8%, и в рамките на 3% през 2018 година, спрямо предишната прогноза за икономически растеж от 2,2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още