IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите възразиха срещу нов план за приватизация в гръцкия енергиен сектор

През този месец трябва да започне продажбата на 66-процентов дял от оператора на електрически мрежи ADMIE

14:04 | 09.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международните кредитори на Гърция са отпрвили възражения към план, предложен от Атина, който ще ѝ позволи да избегне приватизацията на оператора на електрически мрежи ADMIE, съобщава Ройтерс, базирайки се на информация от гръцките медии.

По силата на споразумението за последния спасителен заем от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) Гърция трябва да започне продажбата на 66-процентов дял от ADMIE през този месец или да намери алтернативни начини да отвори енергийния си пазар. Това е част от списък с приоритетни действия, с който трябва да бъде завършен първият доклад по спасителния заем и страната да отговори на изискванията за допълнителна финансова помощ.

Лявото правителство на министър-председателя Алексис Ципрас иска да раздели ADMIE, запазвайки собствеността на електропреносната инфраструктура държавна и предоставяйки останалото на частни инвеститори.

Нито кредиторите, нито правителството съобщават каква сума трябва да бъде привлечена за ADMIE. Приватизационната програма на Гърция от години се бави заради политически, юридически и синдикални пречки и засега е събрала само 4 млрд. евро спрямо първоначалната цел от 50 млрд. евро за 2015 г.

Според вестник Kathimerini техническите екипи на кредиторите са се срещнали в четвъртък с представители на енергийното министерство, регулатора на енергийния пазар и господстващата енергийна компания РРС, която притежава ADMIE.

Вестникът съобщава, цитирайки неназовани източници, че Гърция е поискала да представи друг вариант на първоначалния план за продажбата на мажоритарен дял в ADMIE през следващите няколко дни.

Представител на енергийното министерство е потвърдил срещите, но споделя, че Гърция работи заедно с кредиторите „в посока изготвянето на алтернативен план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЕДНО ДОГОВАРЯХА , А ДРУГО СТАВА ТАКА Е ПО ГРЪЦКИ. ПРИВАТИЗАЦИЯ НЯМА ДА ИМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още