IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кървавата драма на националния празник

Терористите едва ли можеха да изберат по-символично време и място за поредния си удар срещу Франция, коментира Washington Post

11:51 | 15.07.16 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд по време на телевизионното си изказване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд по време на телевизионното си изказване. Снимка: Ройтерс

Само за няколко секунди мястото на тържествените празненства става арена на кървава баня. Хиляди хора току-що са се насладили на фойерверките по случай националния празник на Франция, когато внезапно бял камион с висока скорост се врязва в тълпата и убива поне 84 човека.

Осем месеца след ислямистките атаки в Париж, които взеха живота на 130 души, на символичния 14 юли Франция отново е разтърсена от жестока атака. Ужасът е безграничен. Президентът Франсоа Оланд нарече акта „тероризъм". Той обяви удължаване на извънредното положение и свикване на резервистите.

Според описанията на полицията и очевидци шофьорът на камиона е действал с голямо хладнокръвие. Той е забързал камиона на булевард Promenade des Anglais с висока скорост в тълпата и е продължил да кара още около два километра, преди полицията да го застреля, пише днес Handelsblatt. 

Зад себе си е оставил следи от опустошения. На първа линия след нападението се виждат трупове на десетки мъртви, покрити с бели покривки. „Видяхме как хората бяха уцелвани и летяха като предмети във въздуха", предава журналистът на AFP Робърт Холоуей, който е бил на инцидента по време на случването му.

В камиона са намерени документи на французин с произход от Тунис. Документите са на живеещ в Ница 31-годишен мъж, съобщава AFP. Също в камиона са намерени граната и други оръжия.

Британският Guardian прави първи заключения, като отбелязва, че случилото се вероятно ще има сериозни последствия за френския президент Франсоа Оланд. Фактът, че Франция отново бе атакувана от терористи по такъв мащабен начин - с най-малко 84 загинали - само 8 месеца след ужасяващите атентати през ноември в Париж, заплашва да предизвика криза на управлението на Оланд.

Това, че сред загиналите има деца, още повече засилва ужаса и мъката на Франция. През идните дни вероятно ще последва интензивен политически дебат за политиката по сигурността и разузнаването. До френските президентски избори през 2017 г. остават девет месеца и сигурността вече се превръща в главно опасение на избирателите, отбелязва вестникът, цитиран от БТА. Той цитира и думите на френския вътрешен министър Бернар Казньов в Ница тази сутрин: "Ние сме във война с терористите, които атакуват Франция без оглед на цената и по много насилствен начин".

Оланд и без това бележи рекордно нисък рейтинг този месец. В същото време лидерката на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен се радва на висока популярност и се очаква да достигне до балотажа на президентските избори, които ще бъдат през април или май догодина. Десноцентристките "Републиканци" на Никола Саркози водят първична вътрешна надпревара да посочат свой президентски кандидат, отбелязва Guardian. И това става на фона на извънредното положение, въведено от френското правителство след ноемврийските атентати в Париж, което ограничава гражданските свободи и позволява на полицията да извършва обиски без изрична заповед и да поставя хора под домашен арест без нормална законова процедура, добавя авторът.

Guardian отбелязва още, че френското парламентарно разследване на миналогодишните терористични атаки в Париж е разкрило многобройни пропуски на френските спецслужби и е констатирало "глобалния провал" на френското разузнаване, като е препоръчало цялостна реорганизация на разузнавателните служби и създаването на единно ведомство за борба с тероризма по американски образец. Цитиран е председателят на комисията Жорж Фенеш, че "нашата страна се оказа неподготвена и е време да овладеем ситуацията, пред която се изправяме" в борбата с тероризма. Отбелязва се, че Франция има шест разузнавателни служби, подчинени на различни министерства.

Парижките атентатори и убийци избраха нощ, когато играеше френският национален отбор по футбол, а в Ница атаката бе извършена навръх националния празник. Денят на превземането на Бастилията е един от най-важните дни в годината за много французи. Той не бележи нито началото, нито края на Великата френска революция, както някои смятат, но в съзнанието на френския народ се възприема като мощен удар срещу един тираничен режим и като въплъщение на духа на самата френска република. Семейства и приятели се събират да празнуват заедно. И именно един такъв ден избраха нападателите (в Ница). Затова няма как да не заключим, че техният удар е насочен в сърцето на френската национална идентичност, изтъква Guardian. 

В този смисъл атаката в Ница е съзвучна с предишните, извършени в две от най-тежките години, които Франция е преживяла след нацистката окупация. В Париж терористите избраха за свои мишени освен националния стадион, пълен с френски футболни фенове, и места, в които хората се събират за социални контакти. При разстрела в Charlie Hebdo  на прицела на екстремистите се оказа свободата на словото, с което Франция се гордее, посочва британският вестник.

Дълбок символизъм в избора на времето и мястото на поредната терористична атака във Франция вижда и цитираният от БТА американски Washington Post. Прочутата Английска алея с историческото си достолепие и архитектурната си прелест, с широкото си улично платно, обрамчено от красиви палмови редици, е любимо място на французите за празненства и забавления, пише всекидневникът.

Трудно би могло да се избере и по-символичен момент за атака срещу Франция от Деня на щурма на Бастилията, когато се веят знамена и пукат фойерверки. Това е ден на революция и на отхвърлянето на игото на краля. То е все едно да извършиш атентат в някой от култовите градове на Америка на 4 юли - Деня на независимостта. Докато полицаи и войници броят труповете по алеята, народът на Франция отново се изправя пред кошмарната реалност, че цялата страна може да се превърне във фронтова линия на войната с "Ислямска държава" в момент, когато нейният "халифат" в Сирия и Ирак започва да се сгромолясва, пише вестникът.

Като отбелязва, че Франция от доста време вече е принудена да свиква с травмиращия страх от тероризма, Washington Post заключава, че след днешните атентати страната се изправя пред още по-трудна задача. Застрашен е животът на обикновените хора, а политическите последствия могат да наложат тежък отпечатък върху президентските избори следващата година.

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
ей *** и червен ***, не стига че сте некадърници, ами тръгвате да се правите на умни.. ЗАЩО ВЕ БОЛЕН ПРОДАЖНИК.... КОЙ СЪЗДАДЕ АЛ КАЙДА И НА КОГО Е НАСЛЕДНИК, ТЯ ЗНАЕШ ЛИ СУПЕР М.АЛ.ОУ.МНО П.Е.ДА.ЛЧЕ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
ЧЕРВЕНИ ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
КАК КАКВИ ГИ ВЪРШАТ ВЕ, БОЛЕН ТЕРОРИСТ, МОЖЕ ЛИ АЗИАТСКИ ТОТАЛИТАРНИ ЛИДЕРИ ДА КУПУВАТ И ПРОДАВАТ СМЪРТ, А ТИ ДА ГИ ЗАЩИТАВАШ .. КОГА ЩЕ ПОРАСНЕТЕ ОТ ТАЗИ ЧЕРВЕНА Ч.У.М.А, А ЧУМАВИ БОЛНИ ПЕДАЛЧЕАТА????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
ХАХАХХА ТУКА ВСИЧКИТЕ ИМАТЕ МИСЛЕНЕТО НА ПУТИН, МНОГО СМЕШНО ЗАЩО И КАК СЕ АКТИВИРАТЕ !?????ЗАЩО СА СЪЗДАДЕНИ МУДЖАХИДИНИТЕ В АФГАНИСТАН 1965 ГОДИНА, ЗАРАДИ РУСКАТА АГРЕСИЯ, ЗАЩО АЛКЙДА СЪБОРИ КУЛИТЕ НА 9/11 2001 ГОДИНА ЗАРАДИ КОГА БЛИЗКИЯ ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ НА САДАМ ЛИ???ТУКА ВСИЧКИТЕ СТЕ ВОЛЕН СИДЕРОВЦИ И ТОЛКОВА ВИ СТИГА АКЪЛА, ГОЛЯМ СМЯХ... ТО БИВА ДА СТЕ ТАКИВА НЕКАДЪРНИЦИ !!! САМО ЗА ШУТИН РЕВЕТЕ, КАКВО ВИ НАПРАВИ ТАЗИ ЧЕРВЕНА Ч.У.М.А?????? КАК ВИ НАПРАВИ ТАКИВА ***????? ВСИЧКО ТРЪГНА ОТ ТЕРОРИСТИЧНИТЕ АТЕНТАТИ НАД САЩ, ТО ЕДИН ТОТАЛИТАРЕН РЕЖИМ БЕЗ ЧОВЕШКИ ПРАВА, КОЙ Е КАДАФИ МЪРТЪВ ТОТАЛИТАРЕН ЛИДЕР.. ХАХАХАХ НЕ ПОМНИТЕ ЛИ МЕД, СЕСТРИ ????ТУКА ЗНАЧИ, ВСИЧКИТЕ СТЕ ЧЕРВЕНИ КРАТУНИ, АМИ КАК ДА СЕ РАЗВИВАМЕ С ТАКИВА КАТО ВАС, СЛЕД КАТО ИСКАТЕ ДА АНЕКСИРАТЕ БЪЛГАРИЯ КЪМ РУСИЯ, ВИЕ СТЕ МНОГО БОЛНИ ЧЕРВЕН ПОКЛОННИЦИ И МНОГО БОЛНИ ХОРА.. КАК МОЖЕ ????? ЕДИН ВИД САМИ СИ НАПРАВИХА АТЕНТАТИТЕ, НИЩО ЧЕ ДО ТЯХ ТОТАЛИТАРЕН ЛИДЕР КАТО САДАМ СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА..!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
Мутрата
преди 7 години
А ТОВА Е НАЙ СТРАННОТО, КАКЪВ СОКОЛОВ И КАКВИ ГЛУПОСТИ СЕ ЗАНИМАВА ТОЗИ САЙТ!??? НЕ ИМ Е ДОБРЕ, РЕГНАХ СЕ ПРЕДИ ТРИ ДНИ И ПОЛУЧИХ ТОЗИ БАН!!!!! ТОВА ОТ КОГА ЗАПОЧНА ДА СЕ СЛУЧВА ???Баннат мултиакаунтър с поредния си ник (Соколов).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
***,http://***.bloomberg.com/politics/articles/2016-07-15/u-s-releases-secret-28-pages-from-congressional-sept-11-reportА земи млъкни накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Какво му обясняваш на лудия хомо ...бий му минуса без да го четеш и го оставяй да се *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
И понеже знам, че опорната ти точка е "zerohedge = путинска пропаганда", ето и от другия лагер:https://***.bloomberg.com/politics/articles/2016-07-15/u-s-releases-secret-28-pages-from-congressional-sept-11-report
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Ето бе, *** нещастен:Чети и си го набий у тъпата кратуна:http://intelligence.house.gov/sites/intelligence.house.gov/files/documents/declasspart4.pdfЗа мързели, като тебе има и подбрани откъси, ***:http://***.zerohedge.com/news/2016-07-15/us-government-releases-redacted-28-pages-missing-911-report
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
Hammer
преди 7 години
Не че не съм съгласен с тезата, че франсетата са расисти, но това ли е начина да се отговаря на расизма? Аз например ако живея в държава, където чуствам, че има дискриминация просто я напускам, но няма да се взривявам в автобусни спирки или да газя деца с камиони. Българите да не би да не сме расисти (в по-голямата си част)? *** ни по-добре ли живеят от мюслитата на франсетата? В случая с френските и белгийски ***-атентатори става въпрос за радикализирани и глупави полу-хора. Франсетата имат вина, но какво да кажем за психопатите, които избиват хора като в counter strike?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още