IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардер финансира кипърски гърци и кипърски турци за общ бизнес

Основателят на EasyJet сър Стелиос Хаджийоану вече осем години насърчава контактите между двете разделени общности в Кипър

18:10 | 19.11.16 г.
<p>
	Сър Стелиос и президентът на Кипър Никос Анастасиадис /в центъра/ заедно със спечелилите наградите кипърски гърци и кипърски турци &ndash; в традиционната обща семейна снимка. <em>Снимка: Бранислава Бонабац</em></p>
<div>
	&nbsp;</div>

Сър Стелиос и президентът на Кипър Никос Анастасиадис /в центъра/ заедно със спечелилите наградите кипърски гърци и кипърски турци – в традиционната обща семейна снимка. Снимка: Бранислава Бонабац

 

50 смесени екипа, които включват кипърски гърци и кипърски турци, получиха чекове от по 10 000 евро от основателя на нискобюджетната авиокомпания easyJet и империята easyGroup сър Стелиос Хаджийоану. За осми пореден път в Кипър милиардерът-филантроп, който е кипърец по произход, раздаде годишните си награди “Stelios Cyprus Bi-Communal Awards”. С тях той отличава и насърчава съвместни проекти, осъществявани заедно от представители на двете кипърски общности, въпреки продължаващото вече над 42 години етническо разделение на острова.

Наградите на сър Стелиос са уникален стимул за консолидация на кипърските гърци и кипърските турци чрез стимулиране на бизнес контактите, съвместната дейност и развитието на партньорства между тях, които засилват разбирателството и доверието им и показват готовността на хората от двете разделени части да живеят и работят заедно в бъдещия федерален Кипър. Това е и един от най-големите проекти, работещ за обединението на страната и установяването на траен и устойчив мир в нея. Затова и самата церемония по награждаването във вторник /25 октомври/ се проведе на символично място – в средата на буферната зона в Никозия, очертана от демаркационната линия, която все още разсича града и го прави последната разделена столица в света, на фона на най-луксозния кипърски хотел преди преврата и турската инвазия през 1974 г. ”Лидра Палас”, който днес е база на “сините каски” на ООН.

Рекорди по брой участници и награден фонд

Регламентът на “Stelios Cyprus Bi-Communal Awards” дава възможност да се състезават проекти в най-различни сфери – предприемачество, наука, култура, образование, спорт, младежки развлекателни дейности, работа на неправителствени организации.

Конкуренцията за наградите от по 10 000 евро тази година бе много силна. Спечелилите ги бяха избрани от благотворителната фондация “Стелиос” сред рекорден брой участници. Подадените заявления надминаха всички очаквания, достигайки 215, което е почти двойно, отколкото през миналата година. През 2015 г. кандидатстваха 116 съвместни екипа, което също бе рекорд - почти 4 пъти повече от предишната година. През първата година на благотворителния проект бяха отпуснати само 5 награди при едва 10 заявления. “Светът става интересен и това една много съществена промяна. Това е нещо, с което ние трябва да се гордеем и за което трябва да се борим”, подчерта сър Стелиос по време на церемонията по награждаването, отбелязвайки, че е горд от своята роля, колкото и малка да е тях, в тази промяна. Заради тази промяна в нагласите на хората той подчерта, че тази година има 215 победители, въпреки че само 50 от тях получиха чекове.

Тази година постави рекорд и с най-големия досега общ награден фонд – за първи път той достигна половин милион евро. Досега сумата бе 300 000 евро, тъй като бяха отличавни 30 съвместни екипа. От 2009 г. досега сър Стелиос е финансирал безвъзмездно сътрудничеството между кипърските гърци и кипърските турци с 2 млн. евро.

За президента на Кипър Никос Анастасиадис, който участва в официалната церемония, успехът на наградите тази година не е изненадващ. “Кипърските гърци и кипърските турци са работили заедно в продължение на десетилетия, което доказва, че техният общ знаменател, който е тяхната кипърска идентичност и желанието да просперират заедно, е силен и траен”, заяви той. Анастасиадис поздрави всичките над 430 участници в осмото издание на бизнес наградите, които чрез общата си работа демонстрират взаимните ползи от създаването на съвместно добро бъдеще. Президентът високо оцени инициативата на сър Стелиос и неговата благотворителна фондация “Стелиос”, посочвайки, че тя активно допринася за укрепване на социално-икономическите връзки между двете общности.

Проекти из целия остров

С тазгодишните награди бяха отличени както вече действащи проекти, които ще се развият с финансовата подкрепа, така и нови начинания.

Едни от най-интересните установени вече двуобщностни контакти са между изпълнителите на електроуслуги. Чека на сър Стелиос взеха Георгиос Кириаку и Мехмет Насибоглу - председателите на двете професионални организации, обединяващи над 400 кипърски гръцки и 150 кипърски турски специалисти по ел. инсталации. Между двете асоциации има подписано споразумение за сътрудничество, за да си помагат и да се подготвят за общата си работа след обединението на Кипър, което всички очакват, ми обясниха Георгиос и Мехмет. За тази цел вече се провеждат семинари и различни форуми, с разменено домакинство в двете части на разделената страна, а сега с финансовата подкрепа на сър Стелиос ще бъде създаден общ център за обучение, за да се постигне еднакво ниво на квалификация. Двете асоциации развиват и широка благотворителна дейност. Заедно кипърски гърци и кипърски турци електротехници, техни членове, са работили по ремонта на 3 жилища на социално слаби семейства. Сега те ще предоставят 2000 евро от наградата си на две фондации в кипърската гръцка и кипърска турска общност за лечение на деца, както и 500 евро в течащата в момента благотворителна кампания срещу рак.

С финансовата подкрепа ще продължи и успешният двуобщностен проект за опазване на морската среда и почистване от отпадъци на крайбрежните райони. В неговата основа са две неправителствени организации – работещата в областта на екологията и образованието АКТИ и “Двуобщностна Инициатива за Фамагуста”, и двама запалени активисти - Ксения Лоизиду и Сердар Атай, чийто съвместен екип получи награда “Стелиос” тази година. Ксения е брегови инженер, чиято професионална работа вече 25 години е свързана с интегрираното управление на крайморските ивици, контрола и борбата с бреговата ерозия и замърсяването на моретата, устойчивото развитие и “синия” растеж. Сердар Атай, кипърски турчин от Фамагуста, е един от най-известните активисти на гражданското общество на острова, борещ се за възраждането и развитието на Фамагуста. “Ние получихме наградата на сър Стелиос за нашето сътрудничество в опазване на морската среда като средство за изграждането на мира и бъдещето на нашия общ любим остров, една малка стъпка в тази посока”, подчертаха Ксения и Сердар.

Развитие на устойчив туризъм и създаване на еко-селище е проектът, с който сред победителите се нареди екипът на Андонис Хаджирусос и Йозгюр Тахироглу. Целта е да възродят своето село Кормаджит, както го наричат маронитите-католици, които живеят в него, или Кормакитис, както е името му на гръцки език. Селото е много живописно и красиво, но се намира в окупираните територии на Кипър и вече повече от 40 години е пренебрегвано, с много болка ми разказва за родния си край Андонис Хаджирусос. Радетелите за местното развитие вече са започнали работа по развитието на екотуризма, като са реновирали три стари къщи и са посрещнали в тях първите си туристически групи. Сега ще развият проекта, като целта им е да привлекат повече европейски гости, които се интересуват от екология, култура, традиции.

С безвъзмездната финансова помощ от сър Стелиос кипърски грък и кипърски турчин ще отворят съвместен ресторант в северната част на Никозия, други двама представители на двете общности ще създадат зеленчукова градина за отглеждане на био култури. Чекът ще помогне на производители на мед и картофи от двете части на разделената страна да излязат на пазара заедно. Заедно ще работят и търговци на риба, на строителни материали от двете общности. Смесени екип ще предлагат сувенирни пощенски картички, направени с рециклирана хартия, както и ще издадат готварска книга с рецепти от кипърската гръцка и кипърската турска кухня. В ход ще влязат още два проекта за организиране на традиционни празненства и местни събития. Неправителствени организации ще работят за повече младежки контакти и в полза на деца със специални нужди.

Благотворителност от сърце

Наградите за двуобщностно сътрудничество са “благотворителен проект, а не политически. Той е един от начините ми за погасяване на дълга ми към обществото”, подчертава сър Стелиос.

Ангажираността си към обществото той доказва, като през последните 10 години чрез едноименната си благотворителна фондация “Стелиос” /”Stelios Philanthropic Foundation”/ стартира редица благотворителни инициативи в подкрепа на предприемачеството, образованието и околната среда в Обединеното кралство, Гърция и Кипър. Милиардерът е прочут не само с мащабния си бизнес, но и с щедрото отпускане на средства за стипендии за обучение, финансиране на стартиращи проекти, подпомагане на бедни и нуждаещи се.

Една от най-чувствителните му благотворителни програми е наречена “Храна от сърцето”, която милиардерът започна в Кипър в разгара на кризата, само месеци, след като през март 2013 г. правителството на страната подписа спасителното споразумение с тройката международни кредитори. “Сега е точното време за кипърците да направят най-доброто, което могат, един за друг. Мислех, че в тези условия трябва да помогна на хората в затруднено положение и най-добрият начин за това е да помогна с храна”, обясни тогава решението си той. “Храна от сърцето” раздава безплатни пакети сандвичи и обяд за деца и нуждаещи се хора в градовете Никозия и Лимасол в Кипър, а по-късно се пренесе и в Гърция. През последните 10 години фондацията “Стелиос” е отпуснала 200 стипендии в размер на 3 млн. лири за студенти от Кипър и Гърция, които желаят да продължат образованието си във Великобритания. Академичната помощ е за два от най-добрите университети в Лондон, в които самият сър Стелиос е учил - Лондонското училище по икономика и City University. Догодина сър Стелиос възнамерява да ги събере всички за първи път, за да види какво са направили те в живота си и за обществото.

49-годишният  милиардер филантроп е един от най-популярните хора на острова. Той се чувства гражданин на света от кипърски произход. Роден е в Атина, но е с кипърско гражданство, в Кипър са и корените на рода му - родителите му са кипърски гърци, родом от острова, като баща му Лукас е известен кипърски корабен магнат. Класацията на “Форбс” за най-богатите в света през 2016 г. постави сър Стелиос - най-богатия кипърец, под номер 1275 в списъка на милиардерите, като състоянието му е оценено на 1.46 млрд. долара. В тазгодишния световен “Клуб на милиардерите” влязоха трима от семейство Хаджийоану - 56-годишният му брат Полис заема 1367-о място в класацията със стойност на активите от 1.3 млрд. долара, а 45-годишната им сестра Клелия се нарежда на 1577-о място с притежаваните от нея 1.09 млрд. долара. Със Стелиос развива бизнеса си в империята easyGroup основно във Великобритания, а живее в Монте Карло и Монако. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още