IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли гръцката икономика да бъде спасена от ... соларните паркове?

Страната има огромен, неизползван потенциал по отношение на един от природните ресурси, които има в излишък, смятат еколози

18:28 | 13.08.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли гръцката икономика да бъде спасена от ... соларните паркове?

В последните седмици вниманието на цяла Европа е насочено към Гърция и проблемите й със задълженията към кредиторите. Една от причините за икономическата криза в страната е голямата й зависимост от вноса на течни горива, заявяват от екологичната организация Greenpeace, цитирани от CNBC.

В края на юли от организацията организираха протести на остров Родос в Егейско море с огромен транспарант, сочещ, че „Петролът подхранва гръцката криза“. Мястото не е избрано случайно – еколозите подсещат, че наричат Родос островът на Слънцето и той има огромен потенциал за изграждането на соларни паркове.

Всичко това обаче се игнорира и вместо това има планове за изграждане на рафинерия, посочват още от Greenpeace. От организацията се надяват със своята кампания да привлекат вниманието към използването на един от природните ресурси, които Гърция има в излишък – слънцето.

„Слънцето може да помогне за устойчивото развитие на страната“, смятат еколозите.

По данни на Международната агенция по енергетика южната ни съседка внася почти всичкия петрол, който потребява. В допълнение страната зависи и вноса на електричество от България. Същевременно по изчисления на еколозите 6 от всеки десет домакинства в Гърция изпитват затруднения да платят сметката си за ток.

От Greenpeace припомнят и подписаното през юни споразумение между Москва и Атина за изграждането на газопровода „Турски поток“. Строителство на съоръжението обаче така и не може да започне, защото Турция, през чиято територия трябва да минат тръбите, засега не вижда икономическите основания за реализацията на проекта. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
arraraeric
преди 8 години
mbt shoes outlet | mbt shoes on sale | mbt discountMBT Men's Shoes : mbtshoes, dyrahjalp.orglanguage:  
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
arraraeric
преди 8 години
cheap beats drecheap beats drebeats by dreCheap Beats By Dre Tour | Free Beats By Dre - New style at discount price!language:  
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
roy
преди 8 години
С тези соларни паркове ще потопят Гърция ,както потопиха и нас.И в Япония мислеха ,че могат без АЕЦ ,но вчера пуснаха първата и до една година ще пуснат всички ядрени централи....За сега нама възможност да се развива промишленост без сигурно електроснабдяване.../ВЕИ не могат да дадат сигурност на промишленноста , и на нас за това ни ги пробутват./ Защо ли ни е промишлена база ?В ЕС ни отреждат да бъдем обслужващ персонал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
toto
преди 8 години
колкото до акумулирането на енергията от соларни паркове - явно за ПАВЕЦ не сте учили по география! *** то училището кой го брои сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
roy
преди 8 години
Защо никой не пише за най-големия проблем на соларните паркове? Проблема с акумулацията на ел.енергия е по- скъпа от самото и производство.Денонощна,сезонна и годишна графика за производство и консумация на ел,енергия от соларни паркове се разминават и на практика вечер се прибираш....НЯМА ТОК...през зимата още по зле....за кого работят тези ВЕИ....спрете с платените публикации.Уж сте сериозна медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
vzhekoff
преди 8 години
Да - ако бяха евтини, нямаше да ги субсидират :)То и американските тецове са ни скъпи, та не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Интересен е и друг момент: Добре де, да речем, вдигнат мощността два-три-пет пъти. Соларно. Както сме свързани в единна електрическа мрежа, неравномерното и непредвидимо енергопроизводство просто изисква свръхманеврени мощности, които - не стига, че непрекъснато се пренастройват /пускат-спират и така-до 101 и обратно - ами горят ами и не работят поне целодневно или целосезонно. Т.е., или ще ни трябва изключително много вода /а дали ще има?/ или газ. Та, евтино-евтино, колко да е евтино, ако ти срине електроенергийната система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още