IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московиси: Победа на Льо Пен ще означава край на Европейския проект

Според еврокомисаря обаче сънародниците му няма да изберат крайнодесния кандидат за президент на Франция

15:22 | 21.02.17 г. 24
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Победа на крайнодесния кандидат за президент на Франция Марин льо Пен ще сложи край на Европейския съюз, заяви европейският комисар Пиер Московиси за CNBC. Французите обаче не са достатъчно луди, за да позволят това да се случи, допълни той.

„Убеден съм в това. Познавам съгражданите и сънародниците си добре и знам, че те няма да изберат кандидат, който предлага Франция да излезе от Европа. Това ще бъде краят на Европейския проект“, каза Московиси, който е еврокомисар по икономическите и финансовите въпроси.

Като ясно признание за възхода на популистките движения в Европа, победата на президента Доналд Тръмп в САЩ и британския референдум, Московиси заяви увереността си, че разумът ще надделее, когато Франция се насочи към урните на изборите тази година.

„Не мога да си представя, че 50% от французите са достатъчно луди, за да гласуват за нея“, каза той.

„Убеден съм, че тя не може да спечели. Тя никога не е печелила дори регионални избори във Франция – никога“.

Московиси призова обаче останалите кандидати за президент, сред които са независимият Еманюел Макрон и републиканецът Франсоа Фийон, да се докажат пред избирателите и в крайна сметка да защитят оставането в ЕС.

„Останалите кандидати трябва да имат по-силни кампании и да покажат, че заслужават доверие, че ще предложат бъдеще, което ще се хареса на французите“, каза той.

„Мисля, че възходът на Льо Пен е резултат от разочарованието от другите кандидати, затова ги призовавам да отправят силни предложения към Франция, както и към Европа, а и към Франция в Европа“.

Московиси обмисли, но бързо отхвърли, идеята за победа на Льо Пен, която води в последните социологически проучвания.

„Ако Марин льо Пен заеме поста, ако поиска референдум за Frexit, какъв ще бъде смисълът на Европа? Европа бе основана точно, за да могат Франция, Германия и други да работят в общ проект. Но това няма да се случи – твърде голяма лудост ще бъде тя да бъде избрана – и именно затова не може да се случи, няма да се случи, не трябва да се случва“.

Първият кръг от изборите във Франция ще бъде през април, а вторият – през май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още