IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва: Премахването на антируските санкции зависи от зрялостта на Европа

Ограниченията носят само краткотраен ефект, смята руският вицепремиер Сергей Приходко

11:34 | 12.03.16 г.
Москва: Премахването на антируските санкции зависи от зрялостта на Европа

Премахването на санкциите срещу Русия зависи от политическата воля и зрялост на европейските партньори, заяви вицепремиерът и началник на правителствената администрация Сергей Приходко, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Висшият държавен чиновник посочи, че Москва не е инициатор на санкциите, а ответната й реакция създава проблеми на редица европейски държави. „Практиката показва, че ефектът от подобни санкции е краткотраен“, допълни още той.

За липсата на ефект от санкциите на Запада говори преди време и руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за Euronews. Той коментира, че ограниченията не са донесли нищо, освен загуба на средства, и допълни, че най-доброто решение ще е Европа и Русия едновременно да премахнат санкциите.

Руският премиер призна, че заради санкциите редица компании не могат да получат финансиране, но пък и те са помогнали за укрепването на руската икономика и особено на селското стопанство.

На 10 март Съветът на министрите на ЕС удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца до 15 септември. Решението вече е публикувано в Официалния вестник на ЕС и влиза в сила веднага. 

Като основание за удължаването на санкциите министрите са записали, че все още е налице заплаха за териториалната цялост и суверенитет на Украйна, което е и причината санкциите да продължат. 

В началото на месеца САЩ също удължиха с 1 година срока на ограниченията, налагани срещу Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още