IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ обмисля промени в кредитната си политика

Предприемането на стъпката ще помогне на Украйна при спора по дълга с Русия

18:55 | 29.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че скоро ще вземе решение за възможна промяна на политиката си, с което да позволи кредитирането на страни в просрочие към държавни кредитори - ход, който ще помогне на Украйна в спора по дълга ѝ с Русия, коментира Bloomberg.

Подобна промяна може да помогне на Украйна да продължи да получава траншове от заема от МВФ за 17,5 млрд. долара дори ако изпусне плащането на облигации за 3 млрд. долара към Русия с матуритет 20 декември. Сегашната политика позволява на страни членки да изпускат плащания само към частни инвеститори.

Фондът обсъжда промени, които биха позволили кредитиране при наличието на просрочия по държавен заем при определени условия. Очаква се бордът на МВФ да вземе решение по въпроса „в близко бъдеще“, заяви говорителят Гери Райс на редовен медиен брифинг във Вашингтон.

Украйна трябва да преструктурира дълга си като условие към заема от МВФ, но Русия отказва да приеме нови предоговаряния, настоявайки, че облигациите са държавен дълг и не трябва да се включват към преструктурирането на частния дълг на Украйна. „МВФ призовава и двете страни да се ангажират в конструктивни решения за преструктуриране на дълга“, заяви Райс.

Русия продаде дълга на украинския лидер Виктор Янукович през декември 2013 г., два месеца преди да бъде свален от власт и Русия да анексира Крим в ход, който предизвика най-лошия ѝ сблъсък със САЩ от Студената война насам.

Облигациите имат характеристики както на частен, така и на държавен дълг. Макар че са под формата на търгуеми еврооблигации, те са продадени с купон от 5%, като по същото време процентът по облигации с матуритет 2017 г. е бил 12%.

Промени в подхода на МВФ „ще бъдат направени единствено за да замразят плащания“ към Русия, заяви руският финансов министър Антон Силуанов по-рано този месец. Финансовото министерство подготвя „конкретен план на действие“ в случай на дефолт, включително предприемане на съдебни действия срещу Украйна, сподели още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още