IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината германци не одобряват сделката с Гърция

48% от германците биха предпочели Гърция да излезе от еврозоната

09:20 | 19.07.15 г. 2
<p>
	В петък Бундестагът даде на правителството мандат да води преговори за трета помощна програма за Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В петък Бундестагът даде на правителството мандат да води преговори за трета помощна програма за Гърция. Снимка: Ройтерс

Над половината германци мислят, че планираната сделка с Гърция е лоша и мнозина биха предпочели закъсалата страна да напусне еврозоната, вместо да получи шанса за нова помощ, сочи анкета, цитирана от Ройтерс.

В петък с голямо мнозинство германският Бундестаг даде на правителството мандат да води преговори за трета помощна програма за Гърция и одобри отпускането на мостово финансиране за Атина.

В допитването на YouGov, цитирано от германския вестник Welt am Sonntag, 56% от респондентите са заявили, че считат плана за споразумение с Гърция за лош, а над една пета го намират за „много лош”.

Едва 2% считат плана за положителен, докато други 27% са на мнение, че е донякъде положителен.

Анкетата е проведена сред 1380 германци и разкрива липсата на ентусиазъм в най-голямата икономика в еврозоната от резултатите от петъчния вот, отбелязва в неделя Welt am Sonntag. Изданието допълва, че според допитването 48% от германците биха искали Гърция да излезе от еврозоната.

Едва една трета биха предпочели страната да остане член на валутния блок.

Същевременно отделно проучване на Forsa, публикувано в петък, показва, че 53% от германците са искали парламентът им да подкрепи преговорите, докато 42% са били против.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел пък коментира, че единственият момент, в който може да се говори за гръцко излизане от еврозоната, е когато гърците сами пожелаят това.

Габриел разкритикува германския финансов министър Волфганг Шойбле, според когото Гърция трябвало да обмисли временно излизане от еврозоната. Според мен не е умно това да се представя като германска идея, каза Габриел, цитиран от DPA и БТА.

Той отхвърли критиките относно действията на германското правителство спрямо гръцката криза.

Пред германската телевизия ZDF Габриел заяви, че е нереалистично за Германия да поема толкова много рискове, без да иска от Гърция да промени поведението си.

Ако не го направим, после ние ще трябва да направим същото и с Италия, Испания, Португалия. Еврозоната няма да може да оцелее, заяви Габриел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
теста е вече за Германия , не за Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
deant
преди 8 години
солидарните с гърция германци рязко спадат. миналия път като ги спасяваха, бяха доста повече. меркел трябва да е наясно, че при следващо спасение може, не ципрас а тя да бъде свалена с камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още