IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО прехваща необичайно висок брой руски самолети през тази година

Русия иска да тества отбраната на страните от НАТО, твърди представител на Алианса

10:12 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
НАТО прехваща необичайно висок брой руски самолети през тази година

НАТО засича необичайно голяма активност на руската военна авиация над Атлантическия океан, Северно, Черно и Балтийско море в момент, когато отношенията между Запада и Русия са обтегнати заради ситуацията в Украйна, пишат британските вестници Guardian и Daily Telegraph, както и Wall Street Journal.

Изтребители на Алианса са прехванали четири групи руски военни самолети за около 24 часа в сряда и вторник.

НАТО твърди, че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Алианса, за разлика от миналата седмица, когато руски шпионски самолет за кратко навлезе в Естония, но отбеляза, че толкова голям брой полети за един ден са рядкост през последните години.

Най-големите маневри са били засечени в сряда сутринта, когато четири стратегически бомбардировача "Ту-95" са прелетели над Норвежко море, придружавани от четири самолета цистерни. Те са били проследени от норвежки изтребители "F-16". После шест от самолетите са се отправили обратно към Русия, а два "Ту-95" са тръгнали на юг над Северно море, където са били прехванати от британски изтребители "Тайфун". По-късно португалски "F-16" са ги засекли в Атлантическия океан, откъдето те са поели към родината си.

При друг случай в сряда следобед два "Ту-95", придружавани от два изтребителя, са били прехванати от турската авиация над Черно море.

Седем руски самолета са били засечени вчера и онзи ден над Балтийско море. В тяхното проследяване първия ден са се включили германската и датската авиация, както и самолети от нечленуващите в НАТО Швеция и Финландия, а на следващия ден португалски "F-16" са засекли подобна група изтребители и бомбардировачи.

НАТО заяви, че е имало над 100 такива прехващания на руски самолети от началото на годината, което е около три пъти повече в сравнение с 2013 г., преди да се разрази конфронтацията между Запада и Русия заради ситуацията в Украйна, посочват Guardian и Daily Telegraph, които в своите материали се позовават също така на информация от Ройтерс.

Изпращането на изтребители в небето е стандартна процедура, когато неидентифицирани самолети приближават въздушното пространство на НАТО, припомня WSJ. В началото на октомври представител на Алианса обясни засилената руска активност с факта, че Русия иска да тества отбраната на страните от НАТО. Предвид конфликта между Запада и Русия за териториалната цялост на Украйна НАТО вече засили общия контрол над границите си с Русия.

Още международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още