IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО прихвана три руски самолета в близост до естонското въздушно пространство

Инцидентът се случва по-малко от 24 часа след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Естония

20:45 | 01.08.17 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Изтребители на НАТО са прихванали три руски самолета в близост до естонското въздушно пространство, съобщава Алиансът, предава Ройтерс.

Руските самолети, идентифицирани като два МиГ 31 и един транспортен Антонов АН-26, са прихванати от испански и финландски изтребители.

„Два испански самолета F-18, назначени в мисията на НАТО в Балтийското въздухоплаване, са излетели от естонската авиационна база Амари. Към тях са се присъединили финландски самолети“, посочва се в съобщението.

През последните години зачестяват случаите на прихващане на руски военни самолети във въздушното пространство на Европа заради нарастващото напрежение между Запада и Москва след анексирането на Крим.

Мисията на НАТО за Балтийско въздухоплаване обхваща съюзническите въздухоплавателни средства, осигуряващи въздушното пространство на балтийските държави от Естония, Латвия и Литва, уточнява CNN.

Инцидентът се случва по-малко от 24 часа след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс посети Естония, където отново потвърди ангажимента на Америка за клаузата за колективна отбрана на НАТО заради руската агресия.

По време на операцията днес испанските самолети са нарушили без да искат финландското въздушно пространство, потвърждават и от НАТО, и от Финландия, която не е член на Алианса. Организацията и финландският център за въздушни операции са се разбрали да подобрят бъдещата координация.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 6 години
така е. захват/прихващане/откриване е когато открият цел с радар за далечно наблюдение. а съпровождане е когато са "хванали" цел на тесен лъч и я следят със система за насочване на ПВО или ракети въздух-въздух. и така е дето казваш - мерят си ги военните :))) отчитат дейност и едните и другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
на Американците тва е целта да напраят един инцидент и Прибалтиките ше ги изтрият за аламинут от Калининград от там да пламне войната. Типична куррвенска американска тактика, подпалват войната, изтрепват се всички и тия пристигат на бал кон кат поробители опа "освободители". Дрислььовци, но руснаците им го казаха чрез Жириновския шут индиректно, че им тряя само един превантивен ядрен удар на един малък остров (Манхатън) и всичко ше спре до там защото на змията ше и е отрязана главата ..... Пентагон Ментагон ЦРУ вили на могили без банки само свиррки могат да праят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Не са ги прихванали, а са ги съпроводили, това е верният термин. Били са близо, но не във въздушното пространство на Естония. За сметка на това от мерак да ги стигнат испанските НАТО-вци са нарушили въздушното пространство на Финландия, ама ония тактично замълчали. Страшна новина, такива работи стават през ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Че те щом са летяли в близост, начи не са го нарушили даже, от къв зор наще ше ги прихващат, след като са летели над международни води?Цялата статия е в комунистически стил - видте ли е на, голямата зелка посети васалната държава и глей кви инциденти са предотвратени. Смучем от пръстите яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
виде ли двайската как ти "го обясни" че са го прихванали ПВОтата на Сашш т.е. ракетата треа да е летяла кат ескорт до руската жигула и после тактично се е върнала от каллъффа дет е изстреляна и всичко пищяло в кабината на МИГа пхахахахаха офффф майко да пази Господ от иддиотти..... :)) а другия вика с ласо и всякак .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
ей ти тука некой характеристики на жигулата и американската каляска и ако обичаш не дрънкай простотии че някой е прихванал някой с ПВО личи си че си двайска дет казарма не е виждал кат не си, тогаа седи си мирно и си лафи с ученичките на Витошка .... :))МиГ-31Максимална скорост 3000 km/h (M 2,83)F/A-18 HornetМаксимална скорост: М 1,8 (1915 km/h на 12 190 m)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
zelka007
преди 6 години
ами прихващане е термин. означава, че е засечена първо целта с радари за далечно наблюдение и е предадена на ПВО системи които я водят/следят на екраните и могат във всеки един момент да изстрелят ракети, с които да я поразят. демек им е в обхвата и са можели да стрелят но не са стреляли. прави се и с изтребители, водят целта, т.е. радарите за насочване на ракетите въздух-въздух са прихванали целта и я водят и във всеки един момент могат да я поразят, но не са го направили. в кабината на изтребителя дето го водят , грее и пищи всичко в червено, че е хванат в тесен лъч, т.е. установка с ракети го води за цел и всеки един момент може да го порази, а не знае дали не лети ракета към него. накратко е това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 16
Manyface God"
преди 6 години
с ласо, как? Мажната ще ти обясни, той е *** на руските парцали у нас чрез пеевите парички.. ка се бил прихващал миг 31... АМИ ВСЯКАК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
Батко
преди 6 години
Как се прихваща МиГ 31?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 8
Батко
преди 6 години
Как се прихваща МиГ 31?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още