IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Няма необходимост от замразяване на добива на петрол

Винаги сме готови да обсъдим темата, заяви обаче руският енергиен министър

10:41 | 08.08.16 г.
Новак: Няма необходимост от замразяване на добива на петрол

Русия е готова да обсъжда замразяване на добива на петрол, но в момента няма необходимост от това, коментира пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак. „Нашата позиция е, че винаги сме готови за преговори“, допълни той, цитиран от ТАСС.

Новак анонсира и министерска среща, която ще се проведе в Алжир в края на септември и не изключи възможността за разговори с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия по време на конференцията. Срещата ще бъде подготовка за Световния енергиен конгрес, който ще се проведе в Истанбул в средата на октомври.

Темата за замразяването на добива на петрол беше актуална през пролетта заради ниските цени на петрола. По време на няколко срещи на ОПЕК обаче водещите производители на суровината не успяха да се договорят за това. В крайна сметка в последните месеци цената на петрола тръгна нагоре и постепенно коментарите в тази насока затихнаха.

Към края на септември или през октомври пък ще бъде осъществена и приватизацията на „Башнефт“ - една от водещите компании в сектора в Русия.

Интерес към участие в процедурата официално заяви „Роснефт“, но руските власти не са склонни да позволят това. И министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, и Александър Новак имат отрицателно становище по повод идеята, става ясно още от думите на енергийния министър.

„Роснефт“ официално подаде заявление за участие в процедурата по продажбата на 50,08% от капитала на компанията, която добива петрол в Башкирия, Татарстан, Тюменск и Оренбургска област. Първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов вече оцени пакета акции на „Башнефт“ на около 3 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още