IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Забравете за сътрудничество за добива на петрол между Русия и ОПЕК

Русия запазва прогнозата си, че цената на петрола ще бъде средно между 40 и 50 долара за барел тази година

13:41 | 20.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският енергиен министър Александър Новак заяви в интервю, че изключва възможността за координация с ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) по добива на петрол след провалилия се опит за съвместно поддържане на производствените нива от по-рано тази година.

„Не обсъждаме въпроси за координация на действията между Русия и ОПЕК. Не можем да договорим намаляване на производството, тъй като нямаме подобни инструменти и механизми“, каза Новак в интервю за Ройтерс.

ОПЕК и други големи петролни производители, включително Русия, не успяха да постигнат сделка в Доха през април по замразяване на производството на петрол, за да подкрепят понижаващите се цени на петрола.

Глобалните цени на суровия петрол достигнаха 12-годишно дъно от 27 долара за барел през януари заради свръхпредлагането, но оттогава се възстановиха до около 50 долара за барел.

Ниската цена на петрола - основната суровина за износ на Москва, удари руската икономика, която се сви с 3,7% миналата година.

В интервюто Новак казва, че Русия вижда сътрудничеството си с ОПЕК с фокус върху обмена на информация и анализ за глобалния пазар на петрол, а не върху координиране на производството.

Руските компании увеличават добива си на петрол тази година. Новак очаква местното производство на петрол да достигне 542-544 млн. тона тази година, след като удари 534 млн. тона (10,73 млн. барела на ден) през 2015 г., постигайки 30-годишен връх.

Новак казва още, че вероятно ще се срещне с новия енергиен министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих на конференция в Алжир в края на септември. Това ще бъде първата им среща, откакто ал-Фалих бе избран за позицията през май, поемайки поста от ветерана Али ал-Наими.

„Очевидно ще обсъдим ситуацията на (глобалния) пазар на петрол“, каза той, добавяйки, че ще разгледат и възможността за съвместни енергийни проекти в Русия, Саудитска Арабия и трети страни.

Миналата седмица ал-Фалих каза, че петролната индустрия се нуждае от цена от над 50 долара за барел, за да поддържа инвестициите, допълвайки, че натискът надолу върху цените ще преобладава заради огромните свръхзапаси.

Новак заяви, че Русия запазва прогнозата си, че цената на петрола ще бъде средно между 40 и 50 долара за барел тази година. Все пак обаче има рискове тя да остане по-ниска заради сезонния спад на търсенето, допълва той.

Компаниите за търговия в цял свят залагат петролните пазари да останат свръхзапасени за поне още две години, макар че цените на суровия петрол сякаш започват да се възстановяват в резултат на първите признаци за спад на производството.

Руският министър казва, че очаква глобалните петролни пазари да постигнат баланс в средата или края на 2017 г., което до голяма степен зависи от политиката на Саудитска Арабия. Той вижда търсенето да нараства с поне 0,8-1% годишно, или с около 0,7-1,0 млн. барела на ден.

Новак добавя, че глобалните запаси от петрол са достигнали 3 млрд. барела, като 500 млн. барела от тях са „излишни“. Той предупреди, че ще мине известно време, преди те да напуснат пазара.

„Като цяло това е почти 1,5 млн. барела на ден, което означава, че ако нищо допълнително не се произвежда на глобално ниво и добивът се поддържа на сегашните нива, този излишък все пак ще покрие годишния ръст на търсенето“, казва Новак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още