IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ново законодателство засилва контрола върху храните в ЕС

Правилата се отнасят до проследяването на произхода на храните и намаляване на измамите

18:51 | 15.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Планове за засилване на проверките на храните от фермата до трапезата бяха приети от европейските депутати по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. Новите правила, предварително договорени от евродепутатите и Съвета, целят да подобрят проследяването на произхода на храните, да намалят измамите и да възстановят доверието на потребителите в хранителната верига, съобщават от институцията.

Законодателството ще осигури всеобхватна, интегрирана и по-ефективна система за контрол в областта на храните и правилата за безопасност на фуражите, ветеринарните и фитосанитарните изисквания, биологичното производство и правилата за защитените географски указания.

Промените бяха провокирани от нарушения на пазара, като например продажбата на необявено конско месо в заведения на IKEA през 2013 година. Това постави въпроси, свързани с проследяемостта на храната във веригата, коментираха европейските депутати.

Споразумението, договорено от евродепутатите и Съвета, предвижда всеобхватен контрол по цялата хранително-вкусова верига: контрол на храните, фуражите, растенията, пестицидите, хуманното отношение към животните, географските указания и биологичното земеделие.

Проверки ще бъдат извършвани във всички сектори без предупреждение на базата на основан на риска подход.

Двете европейски институции са се разбрали още и за по-добро налагане на правилата срещу измамни или заблуждаващи практики, за условията за внос на животни и продукти от трети страни, както и за контрол от страна на  Европейската комисия в държавите членки на ЕС и в трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още