IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд разширява извънредното положение до три месеца

За да се случи това, е нужно парламентът на страната да гласува специален закон

19:40 | 15.11.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Френският президент Франсоа Оланд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Като реакция на жестоките терористични атаки в Париж от петък френският президент Франсоа Оланд възнамерява да удължи срока на вече въведеното извънредно положение в страната до три месеца, предава AFP, позовавайки се на парламентарни източници.

За да бъде удължено подобно състояние над 12 дни, е нужно парламентът да гласува специален закон. 

По данни на вестник Le Figaro проектозаконът ще бъде обсъден от кабинета в сряда.

Френските закони позволяват обявяване на извънредното положение или „в случай на непосредствена опасност чрез сериозни заплахи за обществения ред“, или „в случай на събития, които представляват по своята същност и своята тежест характер на обществено бедствие“.
 


Извънредното положение позволява ограничаване на свободата на придвижване и създаването на специални зони за сигурност.Предвижда се  въвеждането на вечерен час, обиски без съдебна заповед, дори и през нощта, както и домашен арест за хора, чиято „дейност се счита за опасна за сигурността и обществения ред“. В допълнение могат да се налагат забрани за събирания и затваряне на концертни зали и театри.  

Във Франция рядко се налагат „извънредни положения“, за последно това се случи през 2005 г. заради крайградски бунтове в цялата страна.

Припомняме, че в събота след извънредното заседание на френския национален съвет по сигурността Оланд обвини радикалната организация „Ислямска държава” за атентатите в Париж и ги определи като „акт на война”. По думите на Оланд атентатите са били планирани и координирани, организирани от чужбина с помощ от вътрешността на Франция.

„В тези несигурни времена аз призовавам за единство и кураж”, каза още Франсоа Оланд, като определи терористичните актове като „страхливи”. Той обеща, че ще бъдат взети всички мерки за борба с терористичната заплаха. „Дори и Франция да е ранена, тя ще се изправи”, заключи Оланд, след като обяви тридневен траур в памет на жертвите.

Информационната агенция припомня, че след атентатите президентът на Франция заяви, че ще бъде проведена „безмилостна война” срещу тероризма.

Според прокуратурата на Париж в петък при атентатите са загинали 129 души, ранените са 352, от които поне 99 са в критично състояние. Сред загиналите в едно от заведенията е 37-годишният Себастиан Проази с българско и френско гражданство. Нападателите са били седем на брой и са действали на три отделни групи.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
с о р о с о и д н и НПО-та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Все повече ме учудва, това мода ли е или да!За всичко са им виновни комунистите, не кариеристите!Плевналиев като какъв да го броя в случая, като комунист, член бивш на комунистическа партия, демократ по стечение на обстоятелставата или просто като К А Р И Е Р И С Т !!А *** НПО-та, са си едно към като едно време доносниците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
А на тебе кой ти е обещавал капитализъм като резултат? Имаше един много симпатичен английски сериал "Ало, ало", пълен с лафове. Любимият ми беше "колко си глу^пава!" ... хаха! Или излъганата камила... хаха... От 25 години българите се делят на две части - ко^мунета и капиталета. Първите като мене са стари, грозни, неуки и *** и искат социална справедливост, като обикновено не гласуват. Вторите са млади, умни, образовани и красиви и искат лют капитализъм, като винаги гласуват за партиите, които пък изповядват вярност съм ЕС и НАТО. Ти от кои си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Ами като са комунисти, да национализират всичко на корпорациите в интерес на народа тогава!Ама що не става така, а ?Щото докато си играете на да търсите комунистите, кариеристите пак го вкараха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 8 години
стария шеф на ЕК беше маоист, а тогавашния и сегашен шеф на ЕП - Шулц е германския Станишев - никога не работил нищо и без образование, но член на ПЕС и станал голяма работа,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
ЕС е комунистическа система, която силно наподобява СИВ. В еврокомисията е пълно е комунисти, например Юнкер е бил троксист, Федерика Могерини е била членка на италианската КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, Кристалина си я знаем. И другите комисари до един са социалдемократи, демек социалисти. Не може да съберете на едно място толкова много социалисти и комунисти и да получите капитализъм като резултат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
абсолютно. изобщо подпалването от Хитлер на Райхстага се оказа много широко приложимо ноу хау.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis15
преди 8 години
ревахме от Комунизма айде честито на новия Комунизъм после ше сме емигранти в Русия и Китай .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
" Внимавай какво си пожелаваш да не ти се случи " ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
На неудобните политици им предсоят тежки времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още