IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV: "Северен поток" 2 може да спре само по политически причини

Проектът е икономически изгоден и технически възможен за изпълнение, смятат от австрийската компания

09:46 | 19.10.16 г. 1
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Проектът за разширение на "Северен поток" е икономически изгоден и технически възможен за реализация, но може да бъде прекратен по политически причини. Това мнение изказа ръководителят на австрийската OMV Райнер Зееле, цитиран от РИА Новости.

Австрийската компания е част от проекта, заедно с френската Engie, Shell, Uniper, Wintershall и руската "Газпром".

Партньорите в проекта поискаха разрешение от регулаторите в Германия и Полша за създаване на съвместно предприятие, което да построи "Северен поток" 2. Берлин даде разрешение, но полският регулатор излезе със забрана с мотива, че проектът ще наруши конкуренцията на пазара.

В момента 100% от капитала на дружеството е собственост на "Газпром", което ще спъне реализацията на проекта, защото нарушава европейските правила в областта на енергетиката. Въпреки това обаче акционерите още не са се отказали да търсят решение на проблема. От руската страна дори се надяват до края на 2016 г. проблемите пред проекта да бъдат решени.

OMV беше акционер и в някои други газови проекти, които пропаднаха във времето. Един от тях е Nabucco. Според Зееле причината за този неуспех е не опитите на "Газпром" да блокират реализацията му, а невъзможността акционерите в него да намерят нужните количества газ.

Nabucco, подкрепян от Европейската комисия, трябваше да премине през територията на България. Очакванията бяха по газопровода да бъде пренасян газ от Каспийско море към Европа и така да бъде постигната реална диверсификация на газовите доставки.

Акционерите в находището "Шах Дениз II" в Каспийско море обаче избраха алтернативно трасе на доставките - през TANAP и TAP, тоест през територията на Турция и след това Гърция и Албания до брега на Италия. По този начин беше сложена и точката на Nabucco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Е са пак ли не са поискали изключване от пакета? Егати профешаналите, да бяха питали тукашните експерти да им обяснят какво трябва да се направи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още