IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отношенията на Русия със Запада остават сложни и през 2016 година

Руското външно министерство е оказало пълна подкрепа на големи инфраструктурни проекти, сред които "Турски поток" и "Северен поток"2

19:53 | 27.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Отношенията на Русия с ЕС и САЩ, както и техни съюзници, остават сложни, пише руското външно министерство в свой преглед на случилото се през 2016 година. Западът продължава своята политика на ограничения спрямо Русия по различни поводи, макар и тези мерки да са "незаконни и контрапродуктивни", е записано в документа.

Според ведомството ограниченията нарушават баланса на световната икономика и спират икономическата експанзия.

Европейският съюз още не е отговорил на предложение за поставяне на отношенията с Русия на нова основа. Те са били направени по време на Петербургския икономически форум, който се провежда в началото на лятото. Лично президентът Владимир Путин е предал предложенията на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, допълват от външното министерство.

Отношенията със САЩ пък се влошават след решенията за разширяването на противоракетната отбрана в Европа и "провокативната военна дейност" край границите на Русия и в Черно море. Като опит за повишаване на русофобските настроения в страната виждат в министерството съобщенията за участие на Русия в информационната война около президентските избори.

Като цяло 2016 година е определена като сложна за световната политика и международните отношения, с продължаващи кръвопролития в цели региони и растяща заплаха от терористични действия. Външното министерство посочва, че част от усилията, които е положило през годината, са насочени именно към борбата с тероризма.

Страната е станала жертва на подобен акт при убийството на руския посланик в Анкара, допълват от институцията, ръководена от Сергей Лавров.

"Един от опасните фактори, които имат непосредствено влияние върху безопасността и интересите на Русия, остава ситуацията в и около Украйна", е записано още в обзора. Въоръжени провокации, отговорността за които е на Киев, пречи да бъдат изпълнени Минските споразумения, категорични са оттам.

По отношение на Сирия, действията на Русия и нейните партньори са довели до разширяване на сферата на влияние на правителството, се подчертава в обзора. Отбелязано е и освобождаването на Алепо.

Външното министерство на Русия прави преглед на отношенията с Китай и като цяло страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), както и с държавите от ОНД и с ОПЕК. Оказано е пълно съдействие за реализацията на големите инфраструктурни проекти, сред които "Турски поток", "Северен поток" 2 и "Силата на Сибир".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още