IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пада банковата тайна за граждани на ЕС в Лихтенщайн

Двете страни ще обменят автоматично финансова информация от 2018 година

10:41 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пада банковата тайна за граждани на ЕС в Лихтенщайн

Европейският съюз и Лихтенщайн ще обменят автоматично данни за банкови сметки за свои граждани, предвижда споразумение, одобрено от Европейския парламент. То ще влезе в сила от началото на 2016 година, но реалният обмен на информация ще започне през 2018 година, съобщава ЕП.

Това реално означава край на банковата тайна за гражданите от ЕС, а местата, където те могат да укрият парите си, стават с още едно по-малко. Вчера швейцарският парламент одобри споразумение за автоматичен обмен на банкова информация за чужденци. 

Споразумението между двете страни беше постигнато през октомври, като целта е да се пресекат данъчните измами. Властите в Лихтенщайн, респективно в ЕС, ще дават информация не само за доходите, като например от лихви или дивиденти, но и балансите по банковите сметки и приходи от продажба на финансови активи.

Споразумението беше подкрепено с голямо мнозинство от европейските депутати – 561 гласа „за“, 49 „против“, а 30 се въздържаха. Текстовете му са в съзвучие с европейските практики в областта и стандартите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за автоматичен обмен на финансова информация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още