IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепата за ЕС се завръща

Само 8% от българите смятат, че еврочленството носи негативи за страната, но други 55% въобще не се интересуват от европейските политики

15:48 | 28.04.17 г. 4
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Две години преди изборите за Европейски парламент (ЕП) подкрепата в Европейския съюз (ЕС) започва да се завръща, показва проучване на Евробарометър, изготвено по поръчка на ЕП. Все повече европейци смятат, че членството на страните им в общността им е донесло позитиви, а тези, които не виждат нищо добро в еврочленството, намаляват.

Като цяло през 2017 г. 57% от участвалите в проучването смятат, че членството в ЕС е добро за страната им, което е ръст от 4 пункта спрямо аналогично проучване през 2016 г. Подкрепата се връща почти до нивото от 2007 г., когато започна и световната финансова криза. 

Данните на Евробарометър за България показват, че малко под средното за ЕС – 53%, смятат, че членството в общността е добро за страната. Броят на оптимистично настроените се увеличава с 4 пункта. Значително под средното обаче е броят на хората, които са категорични, че участието в ЕС е лошо за България – 8%, при средно 14% в страните от общността. Негативно настроените към Евросъюза българи намаляват с 5 пункта.

Много близки са нагласите на българите спрямо средните в ЕС относно проблемите, които имат да решават лидерите на общността. На първо място това е борбата с тероризма и почти по 80% от участвалите в анкетата и в ЕС, и в България настояват да видят повече действия на европейско ниво за справяне с проблема. Малко по-нисък е процентът за повече действия за борба с безработицата – съответно 78% в ЕС и 76% в България.

Идеята за повече действия в областта на околната среда има по-слаба подкрепа в България, отколкото е средното за ЕС - съответно 65% спрямо 75%. 

Голямо е разминаването по отношение на политиката по „налагане на демокрация и световен мир“. Средно 73% в ЕС настояват за повече действия, но на същото мнение са едва 48% от българите. Равното третиране между половете също не се отчита като проблем за българското общество и 41% настояват за повече мерки, докато средно в ЕС този процент е 65.

Малко над средното за ЕС са процентите на българите, желаещи повече действия за борба с миграцията (74% спрямо 73%) и за защитата на външните граници на ЕС (74% спрямо 70%).

55% от българите, участвали в последното проучване на Евробарометър, си признават, че изобщо не се интересуват от европейските политики. Същото се отнася и до 43% от европейците като цяло. От случващото се в ЕС се интересуват 43% от българите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
тя никога не си е тръгвала, няколко необразовани хора не са мерило за българина. Благодарение на ЕС забогатяхме доволно последните години, можеше и по добре но местни фактори ни пречат да е по добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Vesko94
преди 6 години
За целите на пропагандата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още