IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поевтиняването на петрола повлече и европейските фондови борси

Паундът докосна едноседмично дъно след изказването на гуверньора на АЦБ Марк Карни, че моментът не е подходящ за вдигане на лихвите

19:45 | 20.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се понижиха в края на днешната търговия на фона на продължаващия, а днес и силно изразен спад на цените на петрола.

Котировките на "черното злато" са на 7-месечно дъно, като петролът навлезе в т.нар. мечи пазар, когато суровината се търгува с 20% под 52-седмичния си връх.

Френският индекс САС 40 се понижи с 0,32 на сто до 5293,65 пункта. Германският Dax се сви с 0,58 на сто до 12 814,79 пункта, а британският FTSE 100 спадна с 0,68 на сто до 7472,71 пункта.

Общоевропейският индекс STOXX 600 заличи по-ранния си ръст през сесията във вторник и затвори с понижение от 0,58%. Почти всички сектори, с изключение на този на храните и напитките, се озоваха на отрицателна територия в края на търговията, отбелязва CNBC.

Паундът докосна едноседмично дъно от 1,2660 долара по-рано днес, след като гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни заяви, че моментът не е подходящ за вдигане на лихвите. Спадът продължи и следобед, при което британската валута затвори на ниво от 1,2620 долара, заличавайки поскъпването си от понеделник, когато беше даден официален старт на преговорите за Brexit.

Цените на петрола паднаха до най-ниското си равнище от ноември след новината за повишения на предлагането, което продължава да подкопава усилията на ОПЕК да подкрепи пазара чрез ограничен добив. Цената на Брента следобед беше 45,72 долара за барел, което е спад от 2,47 на сто, докато тази на американския лек суров петрол падна с 2,92% до около 42,71 долара за барел.

Петролно-газовият сектор се сви с над 2% след новината, като акциите на Tullow Oil поевтиняха с 4,8%. Понижения имаше и в сектора на суровините, който загуби близо 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още