IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическото напрежение оказа натиск върху борсите в Европа

Инвеститорите очакват решението на американския Федерален резерв за лихвите

19:33 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Със спадове на индексите приключи днешната сесия на европейските пазари на фона на политическото напрежение на Стария континент и очакванията за ръст на лихвите в САЩ.

Регионалният Stoxx 600 се понижи с 0,31% до 373 пункта, германският DAX 30 отписа минималните 0,01% до 11 988 пункта, британският FTSE 100 записа спад от 0,13% до 7 357 пункта, а френският CAC 40 изгуби 0,51% до 4 974 пункта.

Швейцарският производител на лекарства Galenica обяви, че очаква отделянето и листването на борсата на едно от звената й да приключи през второто тримесечие на 2017 г. Компанията съобщи също така, че приходите й за 2016 г. са паднали с 19%, заради което акциите й поевтиняха с 5,1%.

Акциите на британския производител на облекло Marks and Spencer също поевтиняха в днешната сесия след съобщенията, че компанията се оттегля от китайските главни търговски улици още този месец. Пазарната оценка на дружеството се понижи с 2,1%.

Енергийната компания RWE същевременно записа ръст на акциите от 6,4% след публикуването на финансовите й резултати и на фона на потенциалното обединение на някои от дивизиите й.

Базираната в Париж Engie вероятно ще придобие дял дъщерното дружество на RWE Innogy, според съобщение на Bloomberg. Акциите на френския енергиен концерн поевтиняха с 1,3%.

Пазарната оценка на британския застраховател Prudential се повиши с 3%, след като компанията отчете оперативна печалба от 4,3 млрд. паунда (5,16 млрд. долара) – значително над очакванията благодарение на азиатския й бизнес.

Пазарът се фокусира и върху Brexit, след като премиерът на Великобритания Тереза Мей получи правото да задейства чл. 50 от Договора за Лисабон и да стартира процедурата за напускане на Европейския съюз (ЕС).

Междувременно обаче Шотландия даде да се разбере, че ще инициира нов референдум за независимост преди 2019 г., когато се очаква Лондон да приключи процеса по напускане на блока.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още