IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения за европейските индекси в последната сесия за седмицата

Акциите на добивните компании бяха във фокуса на инвеститорите

20:05 | 18.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Понижения за европейските индекси в последната сесия за седмицата

Индексите на водещите борси на Стария континент закриха сесията в петък в пълна противоположност на търговията в четвъртък, отбелязва CNBC.

Широкият индекс Stoxx 600 записа спад от 1% до 361,23 пункта. Лондонският индекс FTSE 100 изтри 0,82% от стойността си до 6 052,42 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 1,21% до 10 608,19 пункта. Френският бенчмарк САС 40 днес е надолу с 1,12% до 4 625,26 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 се смъкна с 1,63% до 9 717,10 пункта.

На корпоративния фронт акциите на добивните компании, които са доста в състава на индекса FTSE 100, се представиха най-добре, успоредно с ръста на цените на металите на фона на поевтинелия долар.

Книжата на Anglo American поскъпнаха с 5,5%, като се оказаха с най-голям ръст в рамките на индекса. Това се случи, въпреки че Goldman Sachs понижи оценката си за акциите на дружеството.

Инвестиционната банка оряза и оценките си за книжата на Glencore и Rio Tinto, докато Moody's Investors Service намали рейтинга на Glencore до Baa3, което е едно ниво над неинвестиционния клас.

Агенцията също така постави под наблюдение с възможност за понижение рейтинга на BHP Billiton, посочвайки, че ниските цени на суровините ще се задържат, което ще понижи печалбата и паричните потоци на добивния гигант,

Книжата на BHP Biliton и Rio Tinto все пак поскъпнаха с 2,5% и 0,2%, съответно.

Цената на петрола се срина в ранната търговия в Лондон преди да се възстанови в следобедната. Въпреки това книжата на енергийните дружества не успяха да се задържат на положителна територия. Пазарната капитализация на Seadrill се смъкна с 4,5 на сто, а тези на SBM Offshore – с 2,9 на сто.

Акциите на Carnival поскъпнаха с 2,6% след новините за 40% ръст на годишната печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още