IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популистите в Италия претърпяха крах на частичния местен вот

Движението "Пет звезди" на Бепе Грило може да се бори само за едно кметско място

11:58 | 12.06.17 г.
<p>
	Лидерът на Движение &quot;Пет звезди&quot; Джузепе (Бепе) Грило. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерът на Движение "Пет звезди" Джузепе (Бепе) Грило. Снимка: Ройтерс

Популисткото движение „Пет звезди“ в Италия претърпя тежък провал на местните избори, които се състояха вчера. Партията на комедианта Джузепе (Бепе) Грило пропусна шанса си да надделее в почти всички градове, в които вчера се проведе местен вот, предава Ройтерс, като се позовава на прогнозните резултати.

Ако те се потвърдят от официалното преброяване, това вероятно ще подкопае и надеждите на партията да спечели националните избори, които би трябвало да се проведат през май 2018 г. Движението губи инерция точно както и други популистки партии из цяла Европа, отбелязва информационната агенция.

Прогнозните резултати показват, че кандидатите за кметове на „Пет звезди“ се класират на четвърто или пето място в Парма, Верона, Палермо, Акуила, Катандзаро, Лече и Генуа, който е родният град на Бепе Грило.

Единствената му надежда остава вторият тур в южния италиански град Таранто, който ще се състои на 25 юни, показват ранните резултати от вота.

Движението „Пет звезди“ се надяваше да запази изборния си успех от миналата година, когато на частичния местен вот спечели кметското място в Рим. Управлението на столицата обаче се оказа доста противоречиво и на практика разруши имиджа на партията. Допълнителен натиск върху представянето ѝ оказват и някои вътрешни противоречия.

Според анализатори година, след като движението на Грило спечели вота в Рим, присъдата е, че партията не умее да управлява на местно ниво, а какво остава на национално.

Десноцентристите в Италия са най-печеливши от частичния местен вот вчера. Техните кандидати печелят в Лече, Верона, Падуа, както и в Генуа – крепост на левите през последните 50 години.

Левоцентристкият кандидат печели изборите в Акуила, а в Палермо кандидатът на партията Леолука Орландо, който вече има един мандат като градоначалник, отива на втори тур с всички изгледи да бъде преизбран.

В Парма досегашният кмет, който допреди две години беше член на Движение „Пет звезди“, се яви като независим кандидат и най-вероятно ще запази поста си, тъй като отива на втори тур със сериозна преднина пред основния си конкурент.

Частичните местни избори обхванаха 1 000 населени места в Италия. Над 9 млн. гласоподаватели трябваше да отидат до урните.

Резултатите са показателни за настроенията на избирателите и според анализатори намалява вероятността от свикването на предсрочни избори през есента. Коалицията на премиера Паоло Джентилони обаче остава крехка, предупреждават експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още