IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите от данъци в гръцката хазна са повече от очакваното

В първите три месеца на годината данъчните приходи са 6,9 млрд. евро, сочат данните на данъчните

20:46 | 12.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повече от очакваното са приходите от данъци в гръцката хазна, става ясно от думите на ръководителя на данъчната служба Йоргос Пицилис, цитирани от "Катимерини".

През първото тримесечие приходите от данъци са с 8,3% повече от прогнозите и достигат 6,9 млрд. евро. Заложените в бюджета приходи от данъци са в размер на 6,37 млрд. евро. Само през март в хазната са влезли 1,87 млрд. евро данъчни приходи, при очаквани 1,5 млрд. евро.

"Този ръст се дължи на усилията на властите, но и на ангажираността на данъкоплатците", смята Пицилис.

Борбата с укриването на данъци е една от желаните от кредиторите на Гърция реформи. В изпълнение на задълженията си по спасителната програма правителството на СИРИЗА започна различни мерки за намаляване на данъчните измами.

Една от тях е онлайн система, която автоматично засича данни от различни регистри и подадените данъчни декларации. Само за няколко дни по този начин бяха установени 70 хил. случая на разминаване на данни за доходи и вписаното в данъчните декларации.

Гърците подават своите данъчни декларации до 30 юни, а първите плащания трябва да бъдат извършени до 31 юли. Данъците на физическите лица могат да бъдат платени на три пъти - вторият срок изтича в края на септември, а третия - в края на ноември.

Бизнесът може да плаща своите данъци на шест вноски.

В последните месеци Атина увеличи данъците - върху доходите, ДДС, социални осигуровки, както и акцизите на горивата, кафето и др., с цел да си осигури повече приходи в хазната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още