IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ в Русия поскъпва от 1 юли

През тази година руската „Газпром“ предупреди, че цената на суровината ще върви нагоре, следвайки тенденцията на петролните пазари

10:41 | 12.05.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералната антимонополна служба (ФАС) в Русия предложи повишение на тарифата за пренос на природния газ, което ще доведе и до поскъпване на суровината с 3,9% от 1 юли. Новите тарифи са публикувани на портала за обществено обсъждане в Русия.

С такъв процент ще бъде увеличена таксата, която плащат независимите производители за преноса на газ по магистралните газопроводи, които са собственост на „Газпром“.

Още в началото на годината от „Газпром“ коментираха, че ще има ръст на цената на газа, която следва тенденцията на петролните пазари. През 2016 година средната цена на природния газ, който компанията доставя в Европа, е била 167 долара за 1000 куб. метра.

При задържане на цената на петрола около нивата от 50 долара за барел, цената на газа ще се повиши до около 200 долара за 1000 куб. метра.

Преди дни и българската "Булгаргаз" съобщи, че ще поиска повишение на цената на природния газ с 4,22% от 1 юли

Последният преглед на тарифите за пренос на газ беше направен пред юни 2015 година. През миналата година ФАС не осъвремени таксите заради промяна в методиката на изчисленията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още