IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропука ли се единството на синдикатите в Lufthansa

Изненадващо единият профсъюз Verdi сключи споразумение с авиокомпанията броени дни преди форума за условията на труд в Lufthansa

17:30 | 29.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Синдикатът на германските стюарди (UFO), който отмени планираните за четвъртък и петък стачки, възнамерява да провери в детайли сключеното споразумение между най-големия германски авиопревозвач Lufthansa и друг синдикат -Verdi, който представлява наземния персонал. „Преди окончателната оценка на договорката ще трябва да видим всички детайли“, заяви директорът на синдиката Николай Баублис. 

Сключеното през уикенда споразумение не поставяло под въпрос форума за условията на труда в Lufthansa в началото на декември, на който ще присъстват и синдикатът на пилотите (Vereinigung Cockpit), и този на служителите в сектора на услугите (Verdi). Според  Баублис там има възможност за обмяна на информация с Verdi. Въпреки това той изразява своето учудване от това, че толкова просторно споразумение е сключено непосредствено преди срещата между авиокомпанията и синдикатите.

В събота Lufthansa и Verdi се споразумяха за условията за почасово заплащане на около 33 000 наземни служители. Освен увеличение на заплащането двете страни са се разбрали и за ново определяне на спорните условия за пенсиониране – точка, която е съществена и за спора за прилетящия персонал – тоест пилотите и кабинния персонал. Досега трите синдиката – на пилотите Cockpit (VC), на стюардите Ufo и Verdi, се стремяха да преследват обща линия в преговорите.

Противоборството между UFO и ръководството на германския авиопревозвач продължава вече близо две години. През декември 2013 г. Lufthansa съобщи за намаляване на разходите, за да се справи с конкуренцията на нискотарифните компании.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още