IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от ЕС във Великобритания са намалели в края на 2016 г.

Brexit и последвалото поевтиняване на британската лира може да са направили страната по-малко привлекателна като място за работа

20:56 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стабилният растеж на броя на мигрантите от ЕС във Великобритания е спрял в края на 2016 г., което подсказва, че референдумът за Brexit и последвалото поевтиняване на британската лира може да са направили страната по-малко привлекателна като място за работа, предаде Ройтерс.

Броят на мигрантите от ЕС, които са били наети във Великобритания, е намалял с 19 000 през последното тримесечие на 2016 г. спрямо предходното тримесечие до 2,24 милиона души. Това е най-големият спад за периода октомври-декември в 20-годишната история на тази статистика, сочат официалните данни. 

През последното тримесечие на 2015 г. е отчетено повишение на броя на европейските мигранти във Великобритания с 12 000, а за същия период на 2014 г. броят им е скочил със 121 000.

След значително увеличение на имиграцията през последните 20 години Великобритания има един от най-големите дялове в ЕС на работници, които не са местни. Притесненията, свързани с миграцията, бяха един от основните фактори на миналогодишния референдум, когато британците решиха да напуснат ЕС.

Националната статистическа служба уточни, че данните не са сезонно коригирани и с тях трябва да се борави внимателно. 

Централната банка на Великобритания следи за признаци за намаляване на потока на хора, вливащи се на пазара на труда, тъй като това може да повиши заплатите и инфлацията. Много работодатели посочват, че изпитват затруднения да намерят подходящи кандидати за попълване на свободните работни места и се притесняват, че намаляването на чужденците може да задълбочи проблема. 

Институтът за персонал и развитие, който се занимава с човешки ресурси, съобщи в понеделник, че около една четвърт от британските работодатели са на мнение, че служителите им от останалите страни членки на ЕС може да напуснат фирмата или страната през 2017 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още